Zijn alle tegels 1e keus?

Uitsluitend 1e keus vloertegels

Bij Tegels en Laminaat kunt u uitsluitend 1e keus keramische tegels kopen. Met 1e keus bedoelen dat de vloertegels en wandtegels uit onze collectie voldoen aan de wettelijk bepaalde kwaliteitseisen en normen, wat betekent dat er geen tot nauwelijks gebreken en fabricagefouten aanwezig zijn. Wij adviseren altijd de tegels goed te controleren voor het plaatsen en verwerken.

Kwaliteit van vloertegels en wandtegels

Hoe kan je herkennen of een vloertegel of wandtegel 1e keus is en aan de kwaliteitseisen voldoen? Hieronder vindt u kort een opsomming van de belangrijkste eigenschappen van 1ekeus vloer en wandtegels:

  • Er mag tussen de tegels onderling nauwelijks tot geen kleurverschil zijn;
  • De gerectificeerde tegels moeten maatvast, haaks en even dik zijn;
  • Tegels mogen een alleen een kromming hebben binnen een bepaalde marge;
  • Foutjes zoals pitjes of scheurtjes in de glazuur laag van de tegel mag niet of nauwelijks aanwezig zijn;
  • Poreusheid van de tegels.

1e keus vloertegels worden ook wel aangeduid als A-kwaliteit tegels. Op de verpakking moet deze aanduiding terug te vinden zijn bijvoorbeeld als: First Choice, Cali 1 of  Scelta 1. Meestal staat er dus een 1 of een A achter.

Wat zijn 2e keus vloertegels en wandtegels?

Er zijn tegels op de markt die niet aan de bovenstaande kwaliteitseisen voldoen en gebreken vertonen. Deze tegels worden ook wel 2e keus of B-keus tegels genoemd. Meestal gaat het om fabricagefouten zoals puntjes, barstjes en pitjes in de glazuurlaag en andere beschadigingen op de oppervlakte van de tegels. Het kan ook zijn dat de 2e keus tegels niet maatvast zijn of krom zijn.

Meestal verklaart het prijsverschil van de vloertegels of wandtegels tevens ook de kwaliteitsverschil. Vaak zijn deze verschillen direct te zien, daarom adviseren wij bij het kopen van extreem goedkope tegels goed op te letten of dit wel gaat om 1e keus tegels.

Een ander belangrijk factor is de poreusheid van de tegel. 1e keus vloer en wandtegels mogen niet tot nauwelijks wateropname vertonen. B-keus oftewel 2e keus tegels kunnen ook poreus zijn waardoor vervuiling en vlekvorming van de tegels kan plaatsvinden.

Ga terug

Maak een afspraak voor uw showroom bezoek

Vrijdag koopavond en elke zondag geopend

Enorme collectie direct uit voorraad leverbaar

Onze service wordt beoordeeld met 4,9 uit 5