Wat zijn hardheidsklassen, slijtgroepen en antislip waarden?

Technische normen en waarden van keramische tegels

Als uw keramische vloertegels en wandtegels koopt is het belangrijk om te weten aan welke technische normen en waarden de tegels moeten voldoen en wat deze betekenen. De belangrijkste normen en waarden bij keramische tegels hebben betrekking op de hardheid, de slijtvastheid en de antislipwaarde. Hieronder kunt u deze normen en waarden vinden.

Hardheidsklassen

De hardheid van keramische tegels wordt uitgedrukt in eenheden op de schaal van Mohs. Dit is een schaal van 1 tot 10, die de relatieve hardheid van een mineraal aangeeft:
01 = talk
04 = fluoriet (ijzer)
07 = kwarts (zand)
08 = topaas
10 = diamant

Wanneer een tegel een hardheidsklasse heeft van Mohs 7, kan deze tegel alleen gekrast worden door een materiaal met een hogere hardheidsklasse (Mohs 8>). Dit wordt bepaald door met verschillende mineralen van de verschillende klassen de tegels te krassen. Wanneer een tegel bijvoorbeeld wordt gekrast door kwarts (Mohs 7), krijgt de tegel een hardheidsklasse van Mohs 6.

Slijtgroepen

De slijtweerstand van de tegels verschillen per klasse. De weerstand wordt uitgedrukt in de PEI-norm (Porcelaine Enamel Institute):

PEI 1
Dit is de zwakste klasse. Deze tegels zijn geschikt op plekken waar er altijd zonder schoenen loopt en waar geen krasvorming door vuil mogelijk is. Hier kan er gedacht worden aan badkamers en slaapkamers die alleen van binnenuit bereikbaar zijn.

PEI 2
Dit zijn tegels voor zacht schoeisel en rustig gebruik, met een minimale aanwezigheid van krassend vuil. Dit soort tegels zijn geschikt voor ruimtes die niet direct van buitenaf bereikbaard zijn.

PEI 3
De tegels zijn geschikt voor normaal gebruik en schoeisel. Er mag krassend vuil aanwezig zijn. Deze tegels zijn daarom geschikt voor de keuken en balkon.

PEI 4
Deze tegels kunnen tegen zware omstandigheden met veel beloop en vuil. Naast woningen kunnen deze tegels prima gebruikt worden in horecagelegenheden en showrooms.

PEI 5
Dit is de sterkte klasse en betreft de tegels die, zowel buiten als binnen, zeer intensief worden gebruikt. Deze tegels zijn tevens vorstbestendig en dus een goede keuze voor de belegging van een tuin of terras.

Antislip waarde van keramische tegels

Antislip waarde van keramische vloertegels worden meestal aangegeven met de R-waarde. De R-waarde is een waarde wat wordt toegekend aan de oppervlakte na bepaalde test methoden met betrekking tot de gladheid van de keramische tegels. De meest voorkomende R-waarden zijn:

R9 = geringe antislipwaarde
R10= Normale antislipwaarde
R11 = Verhoogde antislipwaarde
R12= Grote antislipwaarde
R13= Zeer hoge antislipwaarde

Omdat natte tegels behoorlijk glad kunnen zijn kunt u dus ook kiezen voor een vloertegel met een hogere R-waarde en dus een antislip laag. Dit zijn uitermate geschikte badkamertegels. Op de verpakking staat meestal de R-waarde  aangegeven. Bij sommige verpakkingen wordt de waarde ook wel met A|B|C aangegeven. Deze tegels zijn tevens geschikt in de badkamer en hebben dus een antislip laag.

Ga terug

Maak een afspraak voor uw showroom bezoek

Vrijdag koopavond en elke zondag geopend

Enorme collectie direct uit voorraad leverbaar

Onze service wordt beoordeeld met 4,9 uit 5