Wat u moet weten over zwevende vloeren: types, installatie en voordelen

Zwevende vloer

Of u nu eigenaar bent geworden van een nieuwe woning of u woning wilt renoveren, de vloer vormt de basis van uw gehele woning. Het bereiken van de ideale look en feel kan hoge kosten met zich meebrengen. Daarom is het enorm belangrijk om vooraf research te doen naar de voordelen van verschillende soorten vloerbedekkingen. In deze blog behandelen we zwevende vloeren. Een zwevende vloer is namelijk een budgetvriendelijke vloeroplossing, waar u toch uitstekende kwaliteit, comfort en stijlvolle designs voor terug kunt verwachten.

In deze blog bespreken we onder andere het volgende:
– Wat is een zwevende vloer?
– Welke soorten zwevende vloeren bestaan er?
– Hoe wordt een zwevende vloer gelegd?
– Wat zijn de belangrijkste voordelen van een zwevende vloer?
– Zijn zwevende vloeren geschikt voor uw situatie?

Zwevende vloer

Wat is een zwevende vloer?

Een zwevende vloer kunnen we heel simpel uitleggen. Het is een soort vloerbekleding wat niet direct wordt bevestigd op de ondergrond, maar waar de planken aan elkaar worden bevestigd om zo een stevige verbinding te creëren. Het gaat dus niet om het materiaal wat wordt gebruikt, maar de installatiewijze van de vloer. Deze vloeren zijn speciaal ontworpen om te worden geïnstalleerd zonder permanente binding met de oorspronkelijke vloer. Voorbeelden van vloeren met een permanente binding zijn bijvoorbeeld plak-PVC en houtlook tegels. Zwevende vloerplanken worden doorgaans geplaatst over ondervloeren of zijn al zelf voorzien van een ondervloer en worden op hun plaats gehouden door wrijving en zwaartekracht.

 

Welke soorten zwevende vloeren bestaan er?

Nu u bekend bent met de definitie van een zwevende vloer, gaan we verder met de soorten zwevende vloeren die er bestaan. Het mooie aan zwevende vloeren is dat ze komen in een breed scala aan stijlen, materialen, kleuren en formaten. Bij Tegels en Laminaat kunt u terecht voor de volgende zwevende vloeren:

Vinyl PVC vloeren
Een PVC-vloer is gemaakt van synthetisch materiaal die worden gecoat met PVC-vinyl en weekmakers. Een zwevende PVC vloer wordt vaak omschreven als klik-PVC of PVC-laminaat, omdat alle PVC planken in elkaar worden geschoven. Een klik PVC vloer is vaak ook al voorzien van een vorm van ondervloer. PVC vloeren voelen zachter aan de voeten en hebben het voordeel dat ze waterbestendig zijn en dus zelfs in badkamer gelegd kunnen worden. Ook komen vinyl vloeren in verschillende legpatronen als PVC visgraat vloer en PVC Hongaarse punt en ook in andere afwerkingen als PVC tegels.

Laminaat
Verreweg de meest populaire zwevende vloer. Laminaat is vriendelijker voor de portemonnee en zijn makkelijker te plaatsen voor een doe-het-zelver. Een kwalitatieve laminaat vloer is voorzien van prachtige realistische houtprints en is enorm veerkrachtig. Laminaat is ook te verkrijgen in verschillende legpatronen als laminaat visgraat, maar ook als tegellaminaat met steenafwerkingen.

Wilt u meer weten over de verschillen tussen PVC en laminaat? Lees dan onze blog PVC versus laminaat.

Onze PVC-collectie Onze laminaatcollectie
Laminaat vloer

Hoe wordt een zwevende vloer gelegd?

Een zwevende vloer kan vergeleken worden met een grote puzzel. De planken zijn voorzien van randen die in elkaar schuiven en zo vastgezet worden. Dit zorgt ervoor dat de vloerplanken niet verschuiven en de plek behouden. Het is hier belangrijk om te weten dat de vloer in geen vorm direct wordt bevestigd aan de vloer, dus ook niet de ondervloer. Dit is waarom deze vorm van vloerbedekking wordt omschreven als ‘zwevend’. Desondanks zullen ze niet verspringen en dit komt door het volgende…

Gewicht
Hoewel één vloerplank niet veel weegt, zorgt de massa van de verbinding ervoor dat ze niet zullen verplaatsen. De vloer wordt gelegd over de gehele woning met een aantal millimeter speling aan alle kanten. Dit wordt gedaan omdat de zwevende planken kunnen uitzetten en zo kunnen opbollen.

Wrijving
Een zwevende vloer wordt geplaatst over een ondervloer of is al voorzien van een ondervloer. Hiermee ontstaat er wrijving tussen de planken en de ondervloer of -grond. Dit maakt het dat de vloerplanken moeilijk zullen verschuiven.

Klik-systeem
Zwevend pvc of laminaat wordt aan elkaar bevestigd met een zogeheten ‘klik-mechanisme’. Dit zorgt voor een massieve binding tussen de losse planken. Elke plank knuffelt de buurman aan alle zijdes en laten niet los.

 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een zwevende vloer?

Zwevende vloeren zijn een perfect alternatief voor andere soorten vloerbedekkingen en optie wat u zeker moet overwegen. De belangrijkste voordelen van een zwevende vloer zijn:

Veelzijdigheid
In deze blog hebben we u verteld dat een zwevende vloer een verzamelwoord is voor een breed scala aan vloersoorten. Zo kunt u gaan voor klassiek laminaat of duurzaam PVC, hout of steenprints en alle verschillende formaten van de planken.

Gemakkelijk te installeren
Waar we bij plak PVC vloeren en tegels aanraden het te laten doen door een vakkundige professional, kunt een zwevende vloer veel makkelijker zelf plaatsen. Voor het PVC vloer leggen en laminaat leggen heeft u namelijk genoeg aan het materiaal, een ondervloer, een laminaatsnijder en plinten.

Goedkoper
Met een zwevende laminaat of PVC vloer zult de meeste besparingen treffen in het legwerk en benodigde materialen. Zo komt u automatisch op een goedkopere prijs per vierkante meter. Ook is het zo dat er vaker een PVC en laminaat aanbieding is en u dus zo een prachtige vloer kunt hebben waarvoor u niet te veel geld aan hoeft uit te geven

Het leeft
Een zwevende vloer zal iets krimpen en uitzetten door temperatuurveranderingen. Daarom is het belangrijk om een zwevende vloer een paar millimeter ruimte te geven aan alle kanten. Wij raden aan om te gaan voor een zwevende vloer met V-groeven, waardoor de planken iets kunnen uitzetten of krimpen wanneer ze in contact komen met vocht. Bij een PVC-vloer hoeft u hier minder zorgen over te maken, omdat het materiaal zelf geen vocht zal intrekken.

Bezoek onze showroom in Hoofddorp

Als u nog aan het brainstormen bent over de verschillende vloeropties, nodigen we u graag uit in onze PVC en laminaat showroom in Hoofddorp. Hier kunt u de verschillende zwevende vloeren in het echt zien en aanvoelen. Onze adviseurs beantwoorden graag al u vragen en kunt u rekenen op een scherpe vrijblijvende offerte. Ook kunt u de vloer combineren met vakkundig legwerk. We kunnen niet wachten u te verwelkomen.

Meer informatie
Laminaat showroom
Showroom pvc