Zelf tegels leggen: hoe doet u dat?

Zelf Vloertegels Leggen

Een stap-voor-stap handleiding om tegels perfect te leggen.

Als u nooit eerder heeft betegeld, heeft u waarschijnlijk wat hulp nodig als het gaat om het betegelen van een vloer of wand. Alhoewel het in het begin onmogelijk lijkt, is het zeker mogelijk om zelf tegels te leggen. Wij hebben een gids opgesteld om u te leiden door de stappen die genomen moeten worden. We moeten er wel bij vermelden dat het leggen van tegels vakwerk is en ervaren tegelzetters moeilijk evenaart kunnen worden. Wij hebben een team aan ervaren tegelzetters, die uw project kunnen uitvoeren. Toch is het mogelijk om uw project zelf uit te voeren voor een prachtig resultaat.

Zelf Vloertegels Leggen

Benodigdheden voor het tegelzetten

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij hebben een handige checklist ontwikkelt, waarmee u de voorbereiding kunt treffen om niet voor verassingen te staan.

Tegels
Om te kunnen betegelen heeft u uiteraard tegels nodig. Wij hebben een enorme collectie aan tegels in alle formaten, afwerkingen en stijlen. Onze adviseurs in onze Showroom staan voor u klaar u te helpen in dit proces. Let wel op dat u genoeg tegels in huis heeft. Wij adviseren 10% extra te bestellen voor snij- en breukverlies. Ook kunnen tegels verschillen in productie en andere tinten hebben. Daarom is het belangrijk altijd genoeg tegels van dezelfde productie te hebben, om er zeker van te zijn dezelfde tegel in huis te hebben.

Bekijk onze tegelcollectie

Tegellijm
Om de tegels te kunnen bevestigen heeft u tegellijm nodig. Er zijn verschillende soorten tegellijmen en zijn onder te verdelen in poeder- en pastalijm. Het voordeel van pastalijm is dat het kant en klaar is en een flexibele verwerking kent. Echter is pastalijm alleen geschikt voor de wanden. Poederlijm daarentegen is zowel geschikt voor de vloer en wand. Poederlijm is goedkoper, maar het is meer werk omdat het zelf aangemaakt moet worden. Ook bestaat er hierdoor de kans dat er mengfouten ontstaan en is de verwerkingstijd kort en moet er snel gewerkt worden.

Tegelvoeg
De ruimtes die er ontstaan tussen de tegels dienen gevoegd te worden. Dit heeft meerdere redenen. Tegels zijn niet altijd gerectificeerd en kunnen oneffenheden hebben. Deze kunnen worden gevuld met een voegmiddel. Ook wordt het legwerk verstevigd en waterdicht, doordat er extra binding komt aan de zijkanten van de tegels. Als laatst fungeert de kleur van de tegelvoeg als accent. Zo kunnen er contrasten gecreëerd worden om het legwerk een uniek effect te geven.
Bekijk hier onze voegmiddelen in 22 verschillende kleuren.

Tegelprimer/Voorstrijk
Het is in gevallen ook nodig gebruik te maken van een tegelprimer. Dit zorgt voor een extra goede hechting tussen het oppervlak en de tegellijm. Een primer zorgt voor het tegengaan van dat vocht wordt onttrokken uit tegellijm bij zuigende vloeren.

Levelling Systeem
Als u een beginner bent in het zetten van tegels, adviseren wij gebruik te maken van een Levelling Systeem. Dit bestaat uit drie onderdelen. Als eerst heb je de clips, die tussen de tegels gezet worden en de voegdikte bepalen. Daarna worden DLS Keggen bevestigd en deze worden aangespannen met een DLS tang. Hiermee worden er perfecte voegdiktes en geëgaliseerde tegels een garantie. Ook zijn tegelkruisjes nodig, om de juiste voegdikte aan te houden.
Shop hier ons Levelling Systeem

Zelf Tegelen

Bescherming
Het is belangrijk om uzelf goed te beschermen. Denk daarom aan kniebeschermers, veiligheidsbril en beschermende handschoenen.

Rolmaat, potlood en waterpas
Meten is weten. Daarom is het hebben van een rolmaat (of duimstok), potlood en waterpas van belang. Een waterpas dient ook voor het controleren of de vloer of wand egaal gelegd is.

Bouwemmer en spiraalmenger
Een bouwemmer en spiraalmenger zijn nodig voor het aanmaken van poederlijm.

Snijgereedschap
Snijgereedschap is nodig om tegels te snijden naar de gewenste formaten.

Getande plakspaan/lijmkam
Met een getande plakspaan kunt u tegellijm gelijkmatig verdelen over het gewenste oppervlak.

Rubberen schuurbord
Een schuurbord is nodig om het voegmiddel aan te brengen tussen de tegels

Inwasbord/tegelspons
Na de uitharding van het voegmiddel dienen de tegels schoongemaakt te worden. Hiervoor kunt u een inwasbord of tegelspons gebruiken.

Kitspuit en flexibele kit
Om hoeken waterdicht te krijgen en dit mooi af te werken, dient dit gekit te worden. Gebruik hiervoor een geschikte kit met de gewenste kleur.

#1
Opstellen van een tegelplan

Wanneer u alle benodigdheden heeft verzameld, is het tijd voor opstellen van een tegelplan. Bij een tegelplan bedenkt u hoe de tegels gelegd moeten worden. Tegels zijn er in verschillende formaten en hetzelfde geldt voor vloeren en wanden. Ook zijn er verschillende legpatronen. Tegels kunnen bijvoorbeeld in kruis-, halfsteens- of visgraatverband gelegd worden. Wij adviseren altijd om de tegels vanuit het midden van de ruimte te plannen. Zo bent u ervan verzekerd dat de gesneden tegels aan de uiteinden gelijk zijn en zo alles symmetrisch is.

Tegels kunnen ook met verschillende temperaturen inkrimpen en uitzetten. Houd er bij grote ruimtes dus rekening mee dat er uitzettingsvoegen worden berekend en de tegels genoeg ruimte krijgen om te “ademen”. Ook wilt u uiteraard niet lopen over de pas gelegde tegels, dus is het belangrijk om te eindigen bij een uitgang om de tegellijm in alle rust te laten harden.

#2
De voorbereiding voor het leggen van de tegels

Tegels kunnen gelegd worden op verschillende ondergronden. Het belangrijkste is dat een oppervlak egaal, droog en vochtvrij is. Indien een oppervlak niet egaal en vlak is, kunt u dit egaliseren met egaline of spelen met de dikte van de tegellijm.

Daarna is het belangrijk om te bepalen of de tegellijm goed kan hechten aan het oppervlak. Indien u hier zeker van wilt zijn, moet een laag voorstrijk aanbrengen en dit volledig laten drogen. Zet daarna al de benodigdheden op een goede en veilige plek en maak eventueel uw tegellijm aan indien u heeft gekozen voor poederlijm.

#3
Het leggen van de tegels

Nu is het tijd voor het echte werk. De tegels kunnen aangebracht worden. Lees voordat u begint de beschrijving op de verpakking van de tegels of er bijzonderheden zijn waar u bewust van moet zijn.

Stap 1
Bepaal uw startpunt en snij de tegels indien dit nodig is. Breng daarna tegellijm aan over een oppervlakte van 1 m². Gebruik de gladde kant om de tegellijm over de vloer te verdelen en trek vervolgens de kartelrand terug door de lijm om ribbels te vormen. Hierdoor blijft de lijm gelijkmatig achter om een ​​egaal oppervlak te creëren.

Stap 2
Zorg ervoor dat er wat ademruimte is bij een wand door gebruik te maken van een afstandhouder of een clip. Plaats de eerste tegel stevig in de lijm en beweeg de tegel lichtjes heen en weer om het goed in de lijm te drukken. Zet daarna 2 clips aan alle open zijdes van de tegels op ongeveer 5 cm van het einde van de tegel. Hierna herhaalt u dit proces en legt u de volgende tegel. Wanneer de clips tussen 2 aangesloten tegels zitten, schuift u de DLS keggen in de clips en spant u deze aan met de DLS tang. Controleer af en toe of tegels vlak staan met een waterpas.

Stap 3
Laat daarna de tegellijm aanharden en gebruik hiervoor de aanwijzingen van de gebruikte tegellijm. Het is enorm van belang de ruimte niet te betreden tot dat de tegels zijn uitgehard. Wij adviseren om eerst altijd de vloertegels te leggen en te laten drogen, alvorens u doorgaat met de wanden.

Zelf Tegels Leggen DIY

#4
Het voegen van de tegels

Wanneer de tegellijm volledig is uitgehard, kunt u beginnen het voegen. Als eerst moeten de keggen verwijderd worden. Daarna moet u de clips afkorten door deze horizontaal te slaan met een rubberen hamer. Maak daarna het voegmiddel aan door middel van de handleiding.

Stap 1
Verwijder stof en/of vuil van het oppervlak en zorg ervoor dat alle voegranden zijn uitgezogen met en stofzuiger.

Stap 2
Breng het voegmiddel gelijkmatig aan op de voegranden met een rubberen schuurbord. Zorg ervoor dat de voegranden volledig zijn bedekt en u niet anders ziet dan het voegmiddel

Stap 3
Daarna is het tijd om het voegmiddel te laten uitharden. Hierna moet u met een vochtige inwasbord of tegelspons de resterende sporen van het voegmiddel schoonmaken. Zorg ervoor dat de voeg volledig droog is voordat u enig watercontact toestaat.

Stap 4
Werk de randen van de ruimte met een geschikte kit af. Gebruik hiervoor een kit met dezelfde kleur als de voeg of de tegel. U kunt een siliconen afstrijkrubber gebruiken om de kit mooi af te werken.

Met deze stap is het tegelzetproces volledig afgerond. Wij adviseren de ruimte 24 uur niet te gebruiken, zodat de voeg en kit zichzelf thuis kunnen voelen. Daarna kunt u genieten van uw ruimte en rest ons niks anders dan u veel plezier te wensen!

Bezoek onze Showroom voor eindeloze inspiratie en vakkundige adviezen

Wij kiezen altijd voor een persoonlijke aanpak, waar u garant staat voor de beste service. We blijven van begin tot eind betrokken bij uw project en kunnen u voorzien van onze bezorg- en plaatsingsmogelijkheden. Daarna rest ons alleen u veel plezier te wensen met uw nieuwe ruimte.

Meer informatie
Showroom Tegels en Laminaat
Marmerlook tegels showroom
Showroom Tegels en Laminaat