De laatste jaren hoort u steeds vaker over PVC vloeren. Sommige mensen zullen bij de naam meteen denken aan PVC buis. Echter als u PVC vloeren ziet, dan oogt dit zo mooi en natuurlijk dat het helemaal niet aan kunststof doet denken. Het is logisch dat veel mensen zich afvragen wat zijn PVC vloeren en welke ondergrond past het beste? Want deze moderne vloer is mooier en duurzamer dan laminaat, maar kan niet zoals laminaat op iedere ondergrond even goed aangebracht worden. In deze blog leest u het antwoord op de vragen “Wat zijn PVC vloeren en welke ondergrond past het beste?”
De grondstof van PVC vloeren
Om antwoord te geven op “Wat zijn PVC vloeren en welke ondergrond past het beste?”, moet men bij de basis beginnen. PVC vloeren zijn moderne vloeren van kunststof, namelijk van polyvinylchloride. Deze stof bestaat uit aardolie en zout. Om PVC de gewenste eigenschappen te geven, worden er weekmakers en andere additieven aan toegevoegd. Een goede PVC vloer voldoet aan de regelgeving voor de gezondheid en zal een zeer lage hoeveelheid van deze stoffen bevatten. U ziet regelmatig staan “vrij van BPA (Bisphenol A)”. Deze stof is bijvoorbeeld omstreden als het op de gezondheid aankomt. Dit is meteen de reden waarom u beter geen goedkope PVC vloer kunt kopen maar voor vertrouwde merken kunt kiezen. In goedkope vloeren van onbekende afkomst weet u niet zeker wat erin verwerkt zit.
Uit welke lagen bestaat een PVC vloer?
Een PVC vloer bestaat uit meerdere lagen. Afhankelijk van de kwaliteit en de fabrikant zijn dit gemiddeld 5 tot 8 lagen. Er is een harde onderlaag, ook wel de rug genoemd. Daarna volgen een aantal extra lagen om stevigheid aan te brengen, dit wordt gedaan met één of meerdere lagen glasvezel met een tussenlaag. Deze lagen zijn allemaal niet zichtbaar. In het midden van de vloer zit de decorlaag / filmlaag met de print, deze is zichtbaar en wordt beschermd door twee beschermlagen. De bovenste laag is van PU gemaakt en heeft ook als doel om “embossing” aan te brengen. Dit is de voelbare structuur die overeenkomt met de print in de filmlaag.
Onze PVC-collectieDe dikte van de PVC vloer
U weet nu waar een PVC vloer uit bestaat. Wanneer u gaat kijken naar PVC vloeren komt u meerdere types tegen. Er zijn in de basis twee verschillende PVC vloeren. Klik PVC en plak / lijm PVC, ook wel dry-back PVC genoemd. Deze laatste is dunner en wordt rechtstreeks op de vloer gelijmd. De dikte is bijvoorbeeld maar 2 of 3 mm. Klik PVC is dikker, ongeveer 4 tot 8 mm dik. U komt de namen klik kurk en Rigid klik PVC tegen. De eerste heeft een onderlaag van kurk en is ideaal om geluid te dempen. De Rigid variant heeft een laag van een harde substantie van PVC en mineralen. Per type, dus klik of plak PVC is een andere ondergrond mogelijk om de PVC vloer op te leggen en is ook een andere ondervloer nodig voor isolatie en voorbereiding.
Welke ondergrond past het beste onder een plak/lijm PVC vloer?
Welke ondergrond het beste past onder een PVC vloer is afhankelijk van het type PVC vloer dat u kiest. Een plak PVC vloer wordt gelijmd op de ondervloer. Hierbij is de ondervloer vaak van beton met een egalinelaag of wordt er eerst een ondervloer voor plak PVC, zoals de Jumpax Classic of Graphite Line aangebracht. De ondervloer is belangrijk omdat het PVC maar enkele millimeters dik is. Alle oneffenheden of vuil zullen er doorheen te zien zijn. De vloer moet schoon en vormvast zijn. Er mag geen enkele beweging in zitten, anders zal het PVC beschadigen.
PVC vloer en vloerverwarming
PVC vloer op vloerverwarming is mogelijk en bij plaatsing op een betonnen vloer zelfs aan te raden, maar de verwarming mag niet warmer worden dan ongeveer 27 graden. Controleer dit voor uw specifieke vloer. Een plak / lijm PVC vloer wordt meestal zonder isolatie aangebracht, kou van een betonvloer straalt hier dan doorheen. Vloerverwarming daarentegen zal door de vloer heen de warmte heerlijk aan de ruimte af kunnen geven. Een Klik PVC vloer kan op vloerverwarming, maar zal door de extra laag minder goed warmte doorgeven.
Egaliserende ondervloer klik PVC
Klik PVC heeft een onderlaag van kurk of een mix van PVC en mineralen. U kunt de klik variant makkelijker zelf leggen dan een plak of lijm vloer van PVC. Wel moet nog steeds de ondergrond vormvast en egaal zijn. Kleine oneffenheden kunnen in tegenstelling tot plak PVC door de dikkere laag opgevangen worden, maar mogen maximaal 1 of 2 mm diep en tot 4 mm breed zijn. Wanneer u twijfelt over uw ondergrond, bespreek dit dan voor u de vloer aanschaft. Per type PVC vloer zijn er andere grenzen van wat mogelijk is voor een mooie verwerking. Dit is ook afhankelijk van de isolerende tussenlaag die u aanbrengt en de dikte van uw PVC vloer. Het kan dus goed zijn dat u de ondergrond nog moet voorbereiden voor u de PVC vloer kunt leggen. Wanneer de ondervloer klaar is, brengt u klik PVC op een vergelijkbaar zwevende manier als laminaat aan.
Ondervloer voor PVC kopen
Tegels & Laminaat heeft alles voor het leggen van de mooiste vloeren, uiteraard voor tegels en laminaat maar ook voor PVC. Omdat er continu innovaties zijn en per situatie de aan te raden ondervloer kan verschillen, kunt u het beste contact opnemen.
Weet u niet welke ondervloer voor PVC?
Voor een betonnen of geëgaliseerde vloer kunt u kiezen welk type PVC vloer u wilt aanbrengen. Heeft u na het lezen van deze blog “Wat zijn PVC vloeren en welke ondergrond past het beste?” toch nog vragen over welk type PVC vloer het beste op uw ondergrond kan? Neem dan gerust contact op met onze specialisten. Zij staan u graag te woord om al uw vragen te beantwoorden en om mee te denken. De kwaliteit en levensduur van een PVC vloer hangen erg af van de legwijze en de voorbereiding. Een goede kwaliteit PVC vloer op een slechte ondergrond leggen is zonde. Een goed gesprek met een specialist van Tegels & Laminaat is aan te raden wanneer u een mooie vloer wilt met een lange levensduur.
Meer informatie