Bijna iedereen heeft wel eens van PVC gehoord. Of het nu van de moderne PVC vloeren is, de bekende gele PVC buis of andere producten waar PVC in verwerkt zit. Van dashboards tot regenlaarzen en van speelgoed tot broodtrommels, in veel producten zit PVC verwerkt. U weet lang niet altijd of PVC in een product verwerkt zit, echter de kans is groot dat PVC of voluit geschreven polyvinylchloride, in veel meer producten aanwezig is dan u zou verwachten. Maar wat is de geschiedenis en oorsprong van PVC?
Korte geschiedenis van PVC
PVC werd al ontdekt in 1838 door Henri Victor Regnault, een Franse natuurkundige wiens naam zelfs op de Eiffeltoren vermeld is. Voor zover bekend werd er echter niet veel mee gedaan, want in 1872 moest de stof herontdekt worden door Eugen Baumann, een Duitse chemicus. Inmiddels is PVC één van de meest gebruikte soorten kunststof. Door de toevoeging van ingrediënten kan de eigenschap van PVC beïnvloed worden en kan het als zacht PVC of hard PVC gebruikt worden. Zo zijn voor PVC vloeren weekmakers nodig om de vloer flexibel te maken en te voorkomen dat deze snel breekt. Een harde PVC buis kunt u door verhitting wel buigen, maar zal nadat deze weer afgekoeld is opnieuw hard worden. Door de buis te buigen in koude vorm zal het materiaal breken.
Oorsprong PVC
De oorsprong van PVC is een fles vinylchloride die werd blootgesteld aan zonlicht waardoor een poeder ontstond. Pas in 1926 lukte het Waldo Semon om er een breed inzetbaar en bewerkbaar product van te maken. Waldo Semon was een Amerikaanse uitvinder die werkzaam was voor de B.F. Goodrich Company, een bandenfabrikant.
Grondstoffen en recycling
De grondstoffen voor PVC zijn in de basis aardolie en zout. Hier worden stoffen aan toegevoegd om er, zoals Waldo Semon uitgevonden had, een bewerkbaar product van te maken dat voor commerciële toepassingen gebruikt kan worden. Doordat hard en zacht PVC zo’n andere toepassing kent, worden beide afzonderlijk gerecycled. Hard PVC wordt schoongemaakt en vermalen om vervolgens als grondstof voor nieuwe producten van hard PVC te dienen. Zacht PVC recyclen is voor de meeste producten mogelijk door cryogeen te malen, het materiaal wordt dan eerst bevroren en daarna gemalen. Er is zelfs een proces ontwikkeld onder de naam ‘VinyLoop’ dat PVC weer uit samengestelde producten kan halen. Een laatste mogelijkheid
Onze PVC-collectieDe moderne PVC vloer is niet de eerste toepassing van PVC op de vloer
Hoewel de moderne PVC vloeren werkelijk prachtig zijn en de houtstructuur en print vrijwel niet van een echt houten parket te onderscheiden is, werden PVC vloeren jaren geleden ook al gemaakt. Rond de jaren 50 ontstonden de eerste vinyl vloeren. Dit waren de ‘zeil’ vloeren die in de decennia daarna breed toegepast werden als goedkope vloerbedekking. Eind jaren 50 ontdekte men hoe goed deze vloeren te recyclen waren, wat een absoluut pluspunt voor deze vloeren was.
Andere toepassingen met PVC
In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw ontdekte men steeds meer toepassingen voor PVC. Zoals in de inleiding geschreven, van dashboards tot kleding tot speelgoed. De PVC productie ging in 20 jaar tijd van enkele honderdduizenden tonnen naar miljoenen tonnen per jaar.
Restricties voor toevoegingen aan PVC
De overheid ziet PVC als veilige stof bij normaal gebruik. Toch zijn er restricties aan toevoegingen zoals ftalaten, deze regels worden steeds verder uitgebreid. Dit laat zien dat er nog steeds veel onderzoek gedaan wordt. Hoewel dit met name om producten gaat die in contact staan met voeding of die door baby’s of kinderen gebruikt worden, laat dit zien dat uw PVC vloer bij een gerenommeerde fabrikant kopen belangrijk is. Koop niet zomaar een goedkope PVC vloer, maar kies voor kwaliteit.
Kwaliteit PVC vloeren
Bij Tegels & Laminaat vinden wij kwaliteit belangrijk. Sommige fabrikanten laten hun eigen producten nog extra testen en certificeren. Neem bijvoorbeeld Sense vloeren. Dit merk PVC vloeren legt veel nadruk op kwaliteit, niet alleen in het gebruik van de vloer, maar ook in de gebruikte materialen. Zij voeren meerdere logo’s van keuringsinstanties op hun site. U kunt op deze certificaten letten als u een vloer koopt of contact met Tegels & Laminaat opnemen om samen een PVC vloer uit te kiezen.
Controle op PVC vloeren
Uiteraard moeten producten die in Nederland en elders in Europa verkocht worden CE-gecertificeerd zijn. Daarnaast is er REACH, een verordening van de EU die bescherming moet bieden voor de gezondheid van mens en dier en het milieu tegen chemische stoffen. Landen hebben zelf ook keuringen voor bouwproducten. Frankrijk heeft een label genaamd “Emissions dans l’air intérieur-label”. Dit label geeft met A+, A, B of C een waarde aan hoeveel vluchtige stoffen een bouwproduct afgeeft. Een PVC vloer met A+ zal minder vluchtige stoffen aan de omgeving afgeven dan een vloer met een C label.
Biologische weekmakers
PVC vloeren met het ECO+ label bevatten biologische weekmakers. Deze weekmakers zijn minder schadelijk voor de gezondheid en daarmee beter geschikt voor huizen waar kinderen veel op de vloer spelen. Laat u hier goed over informeren wanneer dit bij u het geval is. U kunt ook letten op de Duitse AgBB/DIBt norm. Dit is één van de strengste normen voor PVC vloeren. DIBt (Duitse Instituut voor Bouwtechniek) onderzoekt, net als gedaan wordt voor het “Emissions dans l’air intérieur-label” uit Frankrijk, de vluchtige stoffen (emissies) van een PVC vloer. Let er ook op of, wanneer de vloer uit gerecycled PVC bestaat, er duidelijkheid is over de samenstelling van het gerecyclede PVC. Nieuw PVC, ook wel zuiver PVC genoemd, kan een veiligere keus zijn.
Neem contact op met Tegels & Laminaat
Met het lezen van dit artikel, “Wat is de geschiedenis en oorsprong van PVC?”, heeft u een goed beeld gekregen van de bijzondere geschiedenis van PVC en de inmiddels al decennialange en brede inzetbaarheid van dit materiaal. Heeft u vragen naar aanleiding van het lezen van deze blog? Of wilt u weten welke PVC vloer het beste is voor uw situatie? Neem gerust contact met onze specialisten op.
Meer informatie