De voor- en nadelen van PVC

Voordelen PVC

Denkt u eraan om een PVC vloer kopen? Hoewel de PVC vloer voordelen heeft, zijn er ook punten van aandacht. Om te bepalen of een PVC vloer kopen voor u de beste keus is, leest u in deze blog alles over de voor- en nadelen PVC vloeren, het leggen ervan, de kwaliteit en de verschillen met bijvoorbeeld laminaat of keramische tegels. Zo kunt u voor uzelf bepalen of de voordelen van PVC vloeren opwegen tegen de nadelen.

Voordelen PVC

Voordelen PVC vloer

Om te beginnen met de voordelen van PVC vloeren, geven we aandacht aan onder andere de uitstraling, keuzemogelijkheden, vocht- en vuil bestendigheid en het onderhoud van de vloer. Tegels en Laminaat verkoopt al jaren deze vloerbedekking en is zeer bekend met al de voor- en nadelen PVC vloeren. In ons assortiment hebben we allerlei types en merken. Hierdoor weten we precies welke voordelen een PVC vloer heeft in vergelijking tot andere vloeren die worden aangeboden. Denk hierbij aan laminaat of een vloer van keramische tegels. Er is niet één vloer het beste in elke categorie. Welke vloer het beste tot zijn recht komt in uw woning, is geheel afhankelijk van uw situatie, wensen en gebruik.

Prachtige uitstraling van de vloer

Iets wat direct opvalt aan een vloer van PVC is de prachtige uitstraling. Hoewel PVC een kunststof is, kunt u bij een goede kwaliteit vloer op het oog niet van bijvoorbeeld echt hout onderscheiden. U hebt keuze in de legvorm, zoals een visgraat vloer van PVC, Hongaarse punt of plankenvloer. Er is echter meer dan alleen een houtlook. De keuzemogelijkheden voor een design dat oogt als natuursteen zoals marmer, of een betonlook PVC vloer heeft u bij ons ook. Een goed gelegde PVC vloer is vrijwel niet van echt hout of steen te onderscheiden.

Vochtbestendigheid van de vloer

Doordat PVC vochtbestendig materiaal is, kunt u dit ook in de badkamer of keuken leggen. Let hierbij wel op dat PVC niet lange tijd onder water kan staan. Bij het leggen van een vloer in de douche zelf, kunt u beter kiezen voor tegels. Wanneer u uw badkamer wilt renoveren en er liggen al tegels, dan kunt wel PVC doorleggen in de douche. Voor het leggen van PVC in de douche gebruik u PVC dat verlijmd wordt. Win van tevoren informatie hierover in. Het leggen van een verlijmde PVC vloer kunt u het beste uitbesteden aan een professional wanneer u niet een handige doe-het-zelver bent.

Onze PVC-collectie
Nadelen pvc

Geen platte plint nodig

Een groot voordeel van PVC is het niet nodig hebben van een platte plint. Dit in tegenstelling tot een laminaatvloer. Deze plinten kunnen losraken en zo’n dubbele plint vinden veel mensen minder aantrekkelijk. U laat bij het leggen van PVC een aantal millimeter ruimte tussen de vloer en muur leeg die u vervolgens afkit. Dit oogt strak, netjes en maakt de vloer aanzienlijk meer waterdicht. Dit doordat vocht niet tussen deze kier door kan komen.

Duurzaam en sterk

PVC vloeren zijn duurzaam. Ze zijn goed bestand zijn tegen krassen en vlekken. Hierdoor blijft de vloer lang mooi. De toplaag van een PVC vloer is beter bestand tegen krassen dan bijvoorbeeld laminaat. Hierdoor gaat de vloer ook langer mee.

Onderhoud en reiniging

Het reinigen van een PVC vloer kan met water en een beetje reinigingsmiddel. Een PVC vloer is makkelijk schoon te maken, in tegenstelling tot een vloer van (hard)hout. Door de gladde toplaag trekt vuil of vocht niet in de vloer zelf.

Bekijk volledige collectie

Stil en geluidsdempend

Een PVC vloer is geluiddempend. Een PVC vloer kan niet, zoals een houten vloer wel kan, kraken. Wanneer demping van geluid belangrijk voor u is, zoals in een appartement op een hogere verdieping, dan kunt u een PVC vloer met kurken onderlaag kopen. Deze vloer is nog stiller en isoleert daarnaast zeer goed.

PVC met vloerverwarming

PVC vloeren kunnen op vloerverwarming gelegd worden, maar mogen niet te warm worden. Bij veel PVC vloeren is de maximale temperatuur 27 graden. Wanneer u vloerverwarming heeft, neem dan gerust contact met ons op. Samen met een van onze experts zullen we de beste PVC vloer voor uw woning uitkiezen.

PVC vloer leggen

Punten van aandacht bij een PVC vloer

Alle vloeren hebben voor- en nadelen. Hoewel PVC veel voordelen heeft, zitten er ook enkele nadelen aan een PVC vloer. Zo is een vloer van PVC in de regel duurder in aanschaf. Verder is een verlijmde PVC vloer moeilijker te leggen, dient de ondergrond vlak zijn en kunnen goedkope PVC vloeren schadelijke stoffen bevatten. Bij Tegels en Laminaat verkopen we geen vloeren die weekmakers bevatten. Bij ons bent u dus zeker van kwaliteit op dit vlak en hoeft u op dit punt zich geen zorgen te maken.

Duurder dan laminaat

In de regel is PVC duurder dan laminaat. Hoewel in beide verschillende prijsklassen zijn, komt PVC vaak wat duurder uit. Het prijsverschil wordt echter goed gemaakt, doordat een PVC vloer doorgaans veel langer meegaat en sowieso langer mooi blijft dan een laminaatvloer. Een klik vloer van PVC kunt u zelf leggen, maar een lijm vloer van PVC kunt u beter, om het strak te krijgen, laten leggen.

Ondergrond voor de PVC vloer

Voor een PVC vloer is een vlakke, niet werkende ondergrond van belang. Bij een laminaatvloer geldt dit ook, maar in een mindere mate. Voor een PVC vloer kunt u het beste een stenen ondervloer van beton of zandcement hebben. Op een houten plankenvloer of oneffen vloer PVC leggen, is onverstandig. Wanneer u toch op een bestaande plankenvloer PVC wilt leggen, zorg dan voor een egale vloer van stevig plaatmateriaal. Een egale vloer is niet alleen recht maar heeft ook geen werking. Een PVC vloer lijmen op een houten vloer is niet aan te raden, kies dan liever voor een klikvloer. Hoe dunner het PVC, hoe eerder u een oneffenheid of zelfs zandkorrel door de PVC vloer heen ziet.

PVC vloerverwarming

PVC vloer leggen

Het leggen van een PVC vloer is minder makkelijk dan het leggen van laminaat. Een klikvloer kunt u makkelijker zelf leggen dan een vloer die verlijmd moet worden. Neem gerust contact op met onze experts over hoe u uw vloer het beste kunt leggen of dat hier een professional voor nodig is.

Schadelijke weekmakers

PVC is een kunststof, maar niet iedere vloer is hetzelfde. De vloeren van Tegels en Laminaat bevatten geen schadelijke weekmakers. Echter, goedkope PVC vloeren die u wel eens in andere winkels ziet, kunnen dit wel bevatten. Koop uw PVC vloer dus alleen bij een betrouwbare zaak en ga niet voor de allergoedkoopste. Hierbij geldt de uitspraak: goedkoop is duurkoop.

Zachter dan keramische tegels

Een PVC vloer is goed bestand tegen krassen en andere schade, echter is PVC wel zachter dan keramische tegels. Een keramische tegel is harder, maar doordat het steen is, voelt deze ook kouder aan.

Conclusie

Iedere vloer heeft zijn voor- en nadelen. Echter heeft een PVC vloer bij normaal gebruik eigenlijk enkel voordelen. Zeker wanneer u de PVC vloer koopt bij, en laat leggen door, Tegels en Laminaat. Als specialist in vloeren bieden wij alle opties aan: laminaat, keramische tegels en uiteraard PVC. Hierdoor kunnen wij een eerlijk en objectief advies aan u geven. Neem contact met ons op of kom bij onze showroom langs om samen met een van onze experts de beste vloer voor uw woning of bedrijfspand te bepalen.

Meer informatie
PVC vloer kopen
Laminaat showroom
Showroom pvc