De voor en nadelen van metro tegels

Wat zijn metro tegels

De naam komt van het oorspronkelijke gebruik in metrostations. Echter, tegenwoordig zien we deze hippe tegel op veel meer plekken. Maar, zijn de tegels altijd de beste tegels? De voor en nadelen van deze tegels; daar gaat deze blog van Tegels en Laminaat over. Want hoewel metrotegels prachtig zijn, is het niet altijd de beste keus. Naast antwoord op deze vraag, geven we graag inspiratie voor plekken waar de tegels de ruimte echt een metamorfose geven en vergelijken we de alternatieven voor metrotegels kopen. Wij hebben namelijk een enorme collectie metro tegels in verschillende kleuren en formaten.

Wat zijn tegels metro?

Metrotegels werden van oorsprong in metrostations geplaatst. Een van de eerste gebruiken die bekend zijn, is het gebruik van dit type tegel in metrostations in Parijs in de jaren 20 van de vorige eeuw. De kenmerkende langwerpige tegel heeft facetranden en was meestal uitgevoerd in wit. De tegel was praktisch in de donkere stations, want hij weerkaatst het licht goed. Andere namen voor de tegel zijn facet tegel, wat duidt op de facetranden en ‘biseauté tegel’ afkomstig van de oorspronkelijke catalogus naam ‘Demi-carreaux biseautés’ uit eind negentiende eeuw. Dat deze tegel uit de ondergrondse gangen ooit de weg naar onze keukens en badkamers zou vinden; wie had dat kunnen bedenken!

Wat zijn metro tegels

Voordeel: legvormen metrotegels

Een van de voordelen van de metro tegel is dat deze in allerlei legpatronen mooi tot zijn recht komt. Van recht onder elkaar, de tegels verspringend leggen, tot leuke patronen zoals visgraat, hongaarse punt, 45 graden gedraaide visgraat of in vierkanten van 3 tegels. Deze tegels worden vaak horizontaal gelegd, maar ook verticaal geven ze een origineel en luxe effect. De creativiteit die u in het leggen van metrotegels kwijt kunt, is echt een voordeel!

Nadeel: bestaan er vloertegel metrotegels?

De metro tegel is echt een wandtegel en is er niet als vloertegel. Er is echter ook geen goede reden te bedenken om deze facet tegel op de vloer te plaatsen. Maar voor mensen die graag de vloer en wand in dezelfde tegel willen betegelen, is dit met deze tegels niet mogelijk. De meeste tegels hebben een formaat van 7,5×15 cm. Grote metrotegels 10×20 cm bestaan echter ook. Om toch een goede combinatie met vloertegels te maken, kunt u een formaat vloertegel kiezen, waarvan de voegen uit te lijnen zijn met de wand. Denk aan een vloertegel 30 of 60 centimeter breed. Bij het doorleggen van verschillende formaten op wand en vloer, is het belangrijk dat u goed de breedte van de voeg uitrekent. Zo ontstaat er geen verspringing van de voeg op plaatsen waar de vloer en muur in het zicht zijn. Houdt u hier rekening mee bij de combinatie wand en vloertegels kiezen en overleg dit eventueel met onze productspecialisten.

Bekijk onze collectie
Voordelen metro tegels

Voordeel: metrotegels in de keuken

Deze tegels zijn met name populair voor gebruik in de keuken. Hier kunnen ze als spatwand dienen. Zowel de glimmende als matte metrotegels komen hier mooi uit. De witte variant zijn met een contrasterende voeg mooi. Ze doen daarmee denken aan het interieur van een gezellige bar of koffiezaak. Oorspronkelijk waren deze tegels er in wit en zwart, maar er is tegenwoordig veel keus in kleur. Populair zijn ook groene metrotegels in de keuken. Ook het kookeiland betegelen met deze tegels is mooi. Ze zijn, door de handzame vorm, prima aan te brengen door de doe-het-zelver die een keukeneiland gaat plaatsen.

Nadeel: minder goed te combineren met klassieke tegels

Waarbij de tegels zelf al uit de vorige eeuw afkomstig zijn, is het lastig een combinatie met oudere stijlen tegels te maken. Deze tegels hebben in het interieur juist een mooie moderne uitstraling. Ze zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor de stortbak van een hangend toilet betegelen in een bestaande toiletruimte. Echter, wanneer u de andere wanden van het toilet betegelen gaat, dan komen deze tegels wel weer goed tot hun recht. Bent u benieuwd of deze tegels ook mooi in uw interieur zijn? Bestel een gratis sample tegel om deze in uw eigen huis bij de wand te houden. Zo kunt u het beste beoordelen of u het resultaat mooi vindt.

Nadelen metro tegels

Voordeel: metrotegels zijn nog steeds heel praktisch

De kracht van de metro tegel is het lichter maken van donkere ruimtes. Zeker de witte metrotegels kopen geeft nog steeds dit effect. Plaats ze op de wand in een donkere keuken, in de hal of op de overloop, en ze geven een mooi ruimtelijk effect. De speelse lichtweerkaatsing maakt het mogelijk om zelfs met weinig licht toch een gevoel van ruimte te krijgen. U kunt de metrotegels nog steeds gebruiken vanuit het oorspronkelijke idee om licht in de donkere tunnels te brengen en deze om te toveren tot een prettige omgeving waar mensen zich goed voelen.

Alternatief metrotegels

Het beste alternatief voor deze tegels zijn handvorm of handgevormde tegels. Deze tegels hebben eenzelfde langwerpige vorm en kunnen ook in dezelfde legpatronen geplaatst worden. Ze hebben echter niet een facetrand wat juist zo typerend is voor de tegel metro. Hierdoor zullen ze ook minder het licht weerkaatsen. Naast deze tegel zou u kunnen kiezen voor gewoon vlakke langwerpige tegels. Een groot verschil in uitstraling tussen normale langwerpige tegels en deze tegels is dat de normale langwerpige tegels juist een heel modern uiterlijk geven. Dit, terwijl de deze tegels een bijzondere combinatie tussen modern, klassiek en tijdloos heeft. Dit is overigens een voordeel voor de metrotegel, want deze gaat inmiddels al meer dan 100 jaar mee, dus de kans dat deze uit de mode raakt is klein.

Metrotegels kopen

Bezoek onze tegels showroom in Hoofddorp

U weet nu de voor en nadelen van deze unieke tegels, en de kans is groot dat u metrotegels kopen wilt. Afhankelijk van de manier van verwerken en het oppervlakte van de ruimte, bestelt u ongeveer 10-15% meer tegels. Zeker bij visgraat of Hongaarse punt kan het zijn dat u niet de restanten van versneden tegels aan de overzijde van de muur weer kunt gebruiken. Het snijverlies is dan groter. Bestel echter voldoende. Misgrijpen tijdens het tegelen is heel vervelend en een extra doosje tegels bewaren kan altijd van pas komen indien u ooit in de toekomst een paar tegels moet vervangen. U kunt bij ons direct metrotegels bestellen of langskomen in onze showroom of een sample bestellen om eerst te bekijken hoe deze tegels er in het echt uitzien. De kans is groot dat u zeker gecharmeerd zult zijn van deze mooie tijdloze tegel.

Meer informatie
Wat zijn metro tegels
Showroom Tegels en Laminaat