Verschillende formaten betonlook tegels voor andere stijlen

Betonlook tegels formaten

Denkt u bij een kleine ruimte aan een klein formaat tegel en bij een groot te betegelen oppervlak aan grootformaat tegels? Hoewel het logisch klinkt, hoeft dit niet zo te zijn. Een kleine tegel kan door de vele voegen die deze geeft, de ruimte juist drukker en kleiner laten lijken. Over het algemeen kiest u een tegel die goed in de te betegelen ruimte past en die weinig voegen geeft. Hoe bepaalt u het formaat van de tegel, welke betonlook tegels zijn er allemaal en wat voor uitstraling geven de verschillende formaten? Met deze blog over verschillende formaten betonlook tegels voor andere stijlen, bieden we u graag inspiratie en delen we onze kennis met u.

Betonlook tegels formaten

Houdt hier rekening mee bij betonlook tegels kopen

Met betonlook tegels willen de meeste mensen een betonnen vloer nabootsen. Een betonnen vloer heeft geen voegen, terwijl een betonlook tegelvloer dit wel zal hebben. Kies daarom bij deze vloeren liever voor een wat grotere tegel met minder voegen dan veel kleine tegels. In een betonlook vloer kunnen veel kleine tegels namelijk op stoeptegels gaan lijken, en dat wilt u niet. Kies voor de voeg een smalle voeg en niet voor brede voegen. Gelukkig zijn er tegels in hele grote formaten zoals betonlook tegels 100×100 en 120×120. Voor langwerpige formaten, mooi voor op een grote vloer of tegen de wand, zijn er langwerpige betonlook tegels 120×260 cm of zelfs 120×278 cm. Dit komt overeen met de meeste hoogtes van plafonds waardoor er geen horizontale voegen op de muur zijn.

Een massief betonnen wand of muur

Om eenheid te creëren in de vloer of wand, zodat het echt als een massieve betonnen blok oogt, kiest u een kleur voeg die dezelfde kleur heeft als de tegel. De voeg valt hierdoor het minst op. U kunt bij het doortrekken van dezelfde tegels op de muur en vloer rekening houden met de voeg door de formaten op elkaar afstemmen. 120×260 betonlook tegels gaat perfect samen met 60×60 cm betonlook tegels. Wist u dat op basis van Het Bouwbesluit huizen die nu gebouwd worden een plafond van 2,60m moeten hebben? Zo’n formaat tegel past hier perfect bij. Lees in de volgende alinea’s hoe u de formaten van de betonlook tegels kunt bepalen.

Bekijk onze betonlook collectie
Betonlook wandtegels

Formaat betonlook tegels bepalen

Er zijn veel verschillende formaten tegels, hoe kiest u nu het juiste formaat tegel voor uw ruimte? Allereerst meet u de vloer of wand zeer exact op. U meet hierbij niet alleen de breedte en lengte, maar controleert ook of alle zijdes precies even lang zijn en of de wanden en vloer waterpas zijn. U lijmt de tegels namelijk niet parallel aan de muur, maar zorgt ervoor dat ze waterpas hangen. Heeft u een muur die ‘wegloopt’, dan lost u dit op door de tegel te snijden die aan de muurzijde komt. Zo kan het zijn dat in een ruimte van 120 cm breed, toch niet twee 60×60 tegels passen, maar beter voor de tegel 75×75 cm betonlook gekozen kan worden. U heeft dan ruimte over om te snijden.

Teken een legplan

Om te bepalen welke betonlook tegels het beste in uw ruimte passen, maakt u een legplan. U tekent in dit legplan in het midden de vloer en, indien u de wanden ook betegelt, aan de aangrenzende zijden van de wand. Zo kunt u de voegen in de wand en vloer door laten lopen. Meet alles goed op en teken ook waar de muur bijvoorbeeld wegloopt en hoeveel er dus gesneden moet worden. Na deze stap weet u precies hoeveel tegels u nodig heeft en welke tegels u gaat snijden. De gesneden zijde van de tegel komt altijd aan de muurzijde en nooit in het midden.

80x80 betonlook tegels

Grote tegels klinken mooi, maar past het ook in de ruimte?

Het aantal ongesneden en gesneden tegels moet in verhouding zijn met elkaar. Slechts één of twee hele tegels en de rest aan de randen allemaal gesneden is niet mooi. U kunt dan beter voor een kleinere tegel gaan. Houdt er in de badkamer rekening mee dat de vloeren aflopend zijn naar het putje. Eén grote tegel rondom het putje is niet mogelijk zonder te zagen, omdat een waterpas liggende tegel het water niet naar het putje kan afvoeren. U kunt wel een combinatie maken, in de badkamer bijvoorbeeld grote betonlook tegels en in de douche kleinere tegels in dezelfde stijl. Idealiter laat u een aantal voegen doorlopen, dus 30×30 cm in de douche en 60×60 of 90×90 cm in de rest van de badkamer.

Het formaat van de betonlook tegels bepaalt de stijl

De grootte van de tegel bepaalt de stijl van de ruimte. Ook is het formaat van de ruimte van belang in de keuze voor welke maat betonlook tegels u koopt. In ruimtes met een lengte van 6 meter of meer kunt u goed kiezen voor 90×90 cm. In kleinere ruimtes kan het effect van te weinig hele tegels optreden; de nadruk komt daardoor juist op die enkele voeg te liggen die zichtbaar is. Stel uw ruimte is 3 meter breed, dan is een betonlook tegel van 75×75 cm mooier. U heeft dan in de breedte 4 tegels. Of, als de vloer niet evenwijdig loopt, kiest u 80×80 cm betonlook tegels om aan de randen 10 cm af te kunnen snijden voor speling. Langwerpig kan ook, maar dat is dan beter om niet een betontegel van 260 cm lang neer te leggen. Mooier is dan formaat 50×100 tegels of, voor snijverlies, 60×120 cm betonlook tegels.

Betonlook tegels showroom

Welke formaten betonlook tegels zijn er?

Er zijn veel verschillende formaten. Bij betonlook tegels zijn de grote formaten uiteraard populair. Onderstaand een lijstje met veel voorkomende formaten. Bekijk ook ons hele assortiment betonlook tegels of doe inspiratie voor tegels op. Bekijk bijvoorbeeld grote betonlook vloertegels of bekijk foto’s van hoe betonlook vloertegels in de woonkamer eruit zien. U kunt ook in onze tegelshowroom langskomen om betonlook en andere tegels in het echt te bekijken. Bent u niet in de gelegenheid om langs te komen of wilt u de tegel in de ruimte bekijken die u gaat betegelen? Vraag dan een sample van een betonlook tegel op. Neem contact op met een specialist in tegels van Tegels & Laminaat, wij denken graag met u mee.

Meer informatie
Betonlook tegels showroom
Showroom Tegels en Laminaat