PVC versus laminaat: wat zijn de verschillen?

Verschillen pvc en laminaat

Dé meest complete vergelijkingsgids tussen PVC en laminaatvloeren

U bent opzoek naar een duurzame, voordelige en aantrekkelijke vloer voor uw huis. U denkt er wellicht aan om deze vloer zelf te leggen om zo te besparen in kosten. Na wat onderzoek komt u erachter dat PVC- en laminaatvloeren interessant zijn. Ze zijn makkelijk te installeren, zijn scherp geprijsd en van een afstand zien ze eruit als hetzelfde. Zijn er wel verschillen?

We kunnen het alvast verklappen. Deze zijn er zeker. De main event van vandaag is PVC versus Laminaat. In deze blog vertellen we u de belangrijkste verschillen tussen PVC en laminaat. Het gaat namelijk om twee compleet verschillende producten, met verschillende samenstellingen van materialen. Ook zijn er, surprise surprise, verschillen in het installeren van deze producten. Wij nemen u graag mee in de fascinerende wereld van PVC- en laminaatvloeren en helpen u op weg de juiste keuze te maken.

Verschillen pvc en laminaat

De grote verschillen tussen PVC- en laminaatvloeren

Om lang te kunnen genieten van uw vloer is het belangrijk om te weten waar de vloer tegen bestand is. Denk hierbij aan het weerstaan van vocht, het hebben van huisdieren of kinderen die de speeltuin verplaatsen naar uw woning. Het vermogen van elk type vloer om deze “klappen” te incasseren hangt af van de samenstelling van de materialen.

PVC-vloeren

Een PVC-vloer is gemaakt van 100% synthetisch materiaal. In de standaard PVC-planken is de basis meestal gemaakt van glasvezel. Deze wordt vervolgens gecoat met PVC-vinyl en weekmakers¹. Hierna is het de beurt aan de houtprints, welke zich in de loop van de jaren sterk hebben ontwikkeld en bijna niet te onderscheiden zijn van hout. Als laatst krijgen de PVC-planken hun harnas: meerdere slijtlagen, samen met een laag wasvrij polyrethaan. Door deze samenstelling is een PVC-vloer volledig geschikt tegen vocht en toepasbaar in elke ruimte in uw woning.

¹ Weekmakers worden gebruikt om kunststoffen zacht en flexibel te maken. Zo komen PVC-planken aan flexibiliteit.

Een PVC-vloer heeft een dikkere kernlaag welke variëren van 2 mm tot 9 mm. Dit heeft te maken met twee verschillende soorten PVC-vloeren: klik-PVC en plak-PVC. Een klik-PVC-vloer komt overeen met een laminaatvloer, waar de planken in elkaar schuiven, elkaar grijpen en zo een zwevende vloer vormen. Deze planken zijn om deze reden dikker. Plak-PVC daarentegen wordt bevestigd op de vloer en komt zo aan haar robuustheid.

Laminaatvloeren

Een laminaatvloer lijkt qua uiterlijk en installatiewijze exact op klik-PVC. Het cruciale verschil is echt dat de kern gemaakt wordt van houtproducten welke gebonden zijn met hars. Hierna volgt de print met een plastic transparante slijtlaag. Dit betekent dus dat laminaatplanken zullen uitzetten wanneer deze in aanraking komen met een grote hoeveelheid aan vocht. Deze technieken zijn echter in de loop van de jaren sterk ontwikkeld. Bepaalde laminaatvloeren zijn beter in het afstoten van vocht. Toch is het sterk af te raden een badkamervloer te bekleden met laminaat.

Ruimte

PVC-vloer

Laminaatvloer

Woonkamer

Ja

Ja

Eetkamer

Ja

Ja

Slaapkamer

Ja

Ja

Kantoor

Ja

Ja

Keuken

Ja

Mogelijk met geschikt laminaat

Badkamer

Ja

Nee

Kelder

Ja

Nee

Onze PVC-collectie Onze laminaatcollectie
PVC Laminaat Vloerverwarming
Ronde 1

Bring on the heat and water: welke vloer kan het beste tegen water en hitte?

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van uw vloer is het belangrijk om eerst te kijken naar één van de belangrijkste aspecten: vocht en hitte. Is een pvc- of laminaatvloer beter geschikt tegen vocht en hitte?

Laminaatvloeren

We hebben het al verteld bij de belangrijkste verschillen. Laminaat maakt gebruik van een kern van houtvezels. Wat doet hout wanneer het voor een lange tijd in aanraking komt met vocht? Het gaat uitzetten en zal niet de oorspronkelijke vorm meer aannemen na opdroging. Dit betekent dat een laminaatvloer met ernstige waterschade (bijna altijd) toe is aan vervanging. Door het kliksysteem, is dit een klus waar u het liefst niet aan wilt beginnen.

Dit betekent uiteraard niet dat laminaat wordt verpest bij elke aanraking met vocht. Een goed gelegde laminaatvloer met strakke naden en goede plinten kunnen de ophoping van water vertragen. Dit geeft u voldoende tijd om de vloer weer kurkdroog te krijgen. Wat betreft vloerverwarming is laminaat hier bestand tegen. Belangrijk is dat u een ondervloer kiest wat geschikt is om te combineren met vloerverwarming.

PVC-vloeren

Een PVC-vloer is gemaakt van 100% polymeermaterialen. Een PVC-vloer is niet alleen waterafstotend, maar ook waterdicht. Ze kunnen zelfs voor een lange tijd ondergedompeld worden in water en na opdroging weer de oorspronkelijke vorm behouden. Deze synthetische materialen maakt PVC zeer geschikt voor een badkamer.

And the winner is…

We hoeven hier niet veel woorden aan vuil te maken. In badkamers en andere vochtige locaties als kelders springt PVC er met kop en schouder bovenuit. Dit betekent niet dat een laminaatvloer niet gebruikt kan worden in de keuken. Kwalitatieve laminaatvloeren beschikken over de juiste eigenschappen om water af te stoten en u genoeg tijd te geven de vloer droog te krijgen.

PVC vloer leggen
Ronde 2

The looks: verschillen in het uiterlijk

U weet nu welke vloer u kan gebruiken in welke ruimte. Hierna komt het uit op het esthetische aspect. Wat zijn de verschillen qua uiterlijk en gevoel tussen laminaat en PVC?

Laminaatvloeren

Hier komt de dikte van de planken in het spel. Om diepe en realistische reliëfs te kunnen creëren is er behoefte aan “speelruimte”. Laminaat voldoet hier beter aan dan PVC. Met driedimensionale nerven en gedetailleerde afbeeldingen, komt laminaat dichter in de buurt van het echte.

PVC-vloeren

Deze hoeveelheid detail is bij PVC sterk afhankelijk van de kwaliteit van de PVC-planken. Wij bij Tegels & Laminaat hebben ons aanbod zo ingericht, dat we deze kwaliteit altijd willen waarborgen. Hoewel deze PVC-planken wat prijziger zijn, hebben wij planken met refliëfs die perfect hout en steen nabootsen. Het is wel zo dat dit iets beter mogelijk is met plak-PVC, aangezien deze planken dikker zijn.

And the winner is…

Concluderend kunnen we zeggen dat laminaat hier het voortouw neemt. Hoewel de beide opties over het algemeen hetzelfde ogen, hebben laminaatvloeren een iets betere nabootsing van (hard)hout, steen of keramiek. Ook zijn er meer stijlopties bij laminaatvloeren dan pvc-vloeren.

 

Ronde 3

Tijd voor een schoonmaak: is een PVC- of laminaatvloer makkelijker te onderhouden en reinigen?

Een belangrijk onderdeel is de onderhoud en reiniging van uw vloer. Voor zowel een pvc-vloer als laminaat kunt u enkel veilige schoonmaakmiddelen gebruiken. Raadpleeg als eerst de bijsluiter alvorens u het gebruikt. Maar welke vloer is beter geschikt tegen een grondige reiniging?

Laminaatvloeren

Een laminaatvloer reinigen: hoe doet u dat? Laminaat kan het beste eerst droog worden schoongemaakt, bijvoorbeeld met een stofzuiger, bezem of droge dweil. Als de schoonmaak iets grondiger moet, kunt u de vloer dweilen met een dweil die goed is uitgeknepen.

PVC-vloeren

Hier blinden de waterdichte eigenschappen van PVC uit. Een vinylvloer is enorm makkelijk te onderhouden en schoon te houden. PVC-vloeren kunnen nat worden gedweild en indien nodig krachtig worden geschrobd met veilige schoonmaakproducten.

And the winner is…

Hoewel beide vloeren gemakkelijk schoon te houden zijn, zijn PVC-vloeren geschikt voor alle reinigingsmethoden. De winnaar van deze ronde dus.

Laminaat PVC schoonmaken
Ronde 4

Makkelijk in de omgang: is een PVC- of laminaatvloer makkelijk te installeren?

Als u eraan denkt om de vloer zelf te installeren, is het belangrijk om te weten waar u tegen aan kan lopen en welke voorbereidingen u moet treffen. Is PVC of laminaat makkelijk te leggen? 

Laminaatvloeren

Laminaat maken gebruik van een kliksysteem, waar de ene plank in de andere plank wordt gewoven. Laminaatplanken hebben aan de ene kant een tand en aan de andere kant een groef. Het gedeelte met de tand wordt met een hoek in de groef geschoven, waarna deze naar beneden wordt geklapt. Zo staan de planken gelijk aan elkaar en worden de naden naar elkaar toegetrokken en afgesloten. Om laminaatplanken te snijden kunt u een laminaatsnijders gebruik of een (elektrische) zaag en fijne tanden.

PVC-vloeren

PVC-planken komen ook met hetzelfde kliksysteem, maar kent nog een variant: plak PVC. Hier worden de planken direct geplakt op de ondergrond. Om oneffenheden te vermijden is het belangrijk dat uw vloer eerst geëgaliseerd wordt. Hiermee wordt u vloer vlak en gelijk. De planken nemen de vorm van de vloer aan, dus ongelijkheden zijn gelijk te zien en voelen. Voor een zwevende klik-vloer is dit niet (altijd) nodig. Hoe u laminaat kunt snijden, moeten PVC-planken gebroken worden. Na het maken van breukstrepen op de boven- en onderkant van de plank, breekt u deze. Als u een PVC-vloer zelf wilt leggen, is het belangrijk eerst goed onderzoek te doen. Het kan moeilijk materiaal zijn voor een doe-het-zelver. Een plak-PVC-vloer is een professionele installatie vaak de beste keuze. Wij hebben professionele PVC-leggers die u kunnen bijstaan in dit proces. Voor PVC inclusief leggen moet u zijn bij Tegels en Laminaat.

And the winner is…

Laminaat komt terug in de wedstrijd. Het klik-systeem zorgt ervoor dat u automatisch in goede banen wordt geleid. Het zagen van de planken maakt het makkelijker complexere vormen uit de planken te halen (bijvoorbeeld bij een deur). Een plak-PVC-vloer heeft ook extra eisen, wat u beter kunt laten doen door een expert.

 

Ronde 5

De langste adem: welke vloer is duurzamer en heeft de langste levensduur?

In deze ronde komt het neer op de conditie en uithoudingsvermogen van de beide vloeren. Trekt PVC of laminaat aan het langste eind?

Laminaatvloeren

Laminaat zijn slijtvast en komen met een lange fabrieksgarantie voor slijtage. Garanties kunnen wel oplopen tot 25 jaar. Echter betekent dit niet dat u gegarandeerd bent dat de planken niet zullen slijten. Net als bijna alles in het leven is het belangrijk dat u de vloer goed blijft onderhouden. Kwalitatieve laminaatvloeren beschikken over meerdere lagen om slijtage tegen te gaan. Toch kan laminaat na verloop van tijd delamineren en het niet bestand tegen grote hoeveelheden water. Als de slijtlaag eenmaal weg is, kan deze ook niet meer gerepareerd worden.

PVC-vloeren

PVC is harder dan laminaat en zo beter bestand tegen slijtage en komt een fabrieksgarantie tot 20 jaar. PVC is ook beter bestand tegen intensief verkeer. Wel kunnen plak-PVC-planken op een gegeven moment losraken. Het goede nieuws is dat deze planken te vervangen zijn. Daarom is het belangrijk om wat extra planken achter de hand te houden. Zo garandeert u dat het gaat om dezelfde planken, met dezelfde kleurtint.

And the winner is…

Het heeft erom gespannen, maar de ronde gaat naar PVC. Deze uiterst duurzame, onderhoudsarme vloeren kunnen tegen een stootje zonder omkijken. Door de waterdichte eigenschappen kunt u met een gerust gevoel een langere levensduur. Om deze redenen worden PVC-vloeren ook gebruikt in commerciële ruimtes als restaurants en winkels.

De laatste ronde

De portemonnee: is PVC of laminaat goedkoper?

De laatste, en niet onbelangrijkste, test tussen de beide vloeren. Voor beide opties kunnen de prijzen enorm variëren. Dit heeft uiteraard te maken met de kwaliteit van het product, maar ook het formaat. Dus… wat schuift het?

Laminaatvloeren

De prijzen van laminaatvloeren liggen over het algemeen wat lager dan PVC. Tuurlijk heeft dit ook te maken met het soort laminaat en PVC er tegenover elkaar staan. U moet er ook rekening mee houden dat u een ondervloer nodig heeft voor uw eisen. Heeft u vloerverwarming? Moet u voldoen aan een decibeleis van de woningcorporatie?

PVC-vloeren

PVC-vloeren zijn te verkrijgen voor vergelijkbare prijzen als laminaat, maar dit kan ten koste gaan van de kwaliteit. Een ondervloer is niet altijd nodig bij klik-PVC, omdat deze al schikt over een ondervloer. Toch kunt u door bepaalde eisen wel behoefte hebben aan een andere soort ondervloer. Wat betreft plak-PVC, liggen de prijzen zeker wat hoger. Dit heeft puur te maken met de bijkomende kosten, als het egaliseren van de vloer en het inhuren van een vakman.

And the winner is…

De PVC-vloeren in onze collectie zijn prijziger dan de laminaatopties die we aanbieden. Dit, omdat we een bepaalde standaard willen aanhouden aan ons PVC. Dit betekent ook niet dat ons laminaat van mindere kwaliteit is. Het ontwikkelen van laminaat is de loop van de jaren geavanceerd, dat het minder kostbaar is om kwalitatief laminaat te produceren tegen een scherpe prijs. Dus kunnen we stellen dat laminaat de winnaar is van de laatste ronde.  

 

De nabeschouwing: welke vloer heeft gewonnen?

De eindscore van dit spannende gevecht is 3-3, wat laat zien dat geen vloer beter is dan de ander. Deze verschillende factoren moet u wegen, om zo uw winnaar te bekronen. PVC is duurzamer en kan tegen water. Laminaat is goedkoper en makkelijker zelf te verwerken. Het is aan u om te bepalen welke vloer beter werkt voor uw unieke situatie. Wij zien een winnaar in beide.

PVC Laminaat showroom

Bezoek onze showroom voor de mooiste producten en vakkundig advies

Als specialist in vloeren en tegels, bent u bij ons op het juiste adres. Onze showroom in Hoofddorp leent zich voor prachtige decors, eindeloze inspiratie en de juiste specialisten. Wij zijn dé expert in de wereld van PVC, laminaat en tegels en denken graag met u mee. Onze vakkundige leggers staan u graag bij in het realiseren van uw droomproject. Zien we u snel?

Meer informatie
Laminaat showroom
Showroom pvc