Wat is het verschil tussen keramisch parket en een parketvloer?

Verschillen parketvloer keramisch parket

Hoewel hardhouten parketvloeren al eeuwenlang bestaan, is keramisch parket een vloerbedekking wat nog relatief onbekend is. Waar aan de ene kant echt hardhout is verwerkt wordt er met de ander een illusie gewekt dat het om echt hout gaat. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee vloerbedekking en welke past beter bij uw situatie? Om deze vraag te beantwoorden behandelen we in deze blog de belangrijkste verschillen tussen een parket vloer en keramisch parket.

Verschillen parketvloer keramisch parket

De definitie van keramisch parket en een parketvloer

Om de verschillen tussen beide vloeren uit te kunnen lichten, leggen we u eerst de definitie uit van keramisch parket en een parketvloer. Een parketvloer is het ‘echte werk’ en wordt gewonnen uit echt hardhout. Deze vloerbedekking is weer onder te verdelen in massief parket en lamelparket. Waar bij massief parket de vloer eerst wordt gelegd met houten planken en daarna wordt opgeschuurd en behandeld, wordt dit proces al vooraf gedaan bij lamelparket. Dat maakt lamelparket ook verreweg een populaire optie, aangezien er geen verdere afwerking nodig is na het leggen. Lamelparket wordt zo geleverd in verschillinde afwerkingen als gerookt, gebeitst, geborsteld en handgeschraapt.

Maar wat is keramisch parket? Keramisch parket heeft enkel de uitstraling van echt hout, maar wordt volledig van een ander materiaal gemaakt. U kunt waarschijnlijk al raden dat het gaat om keramiek. Keramisch parket staat ook wel bekend als houtlook tegels en bezitten alle voordelen van keramiek. Het verschilt in legwijze, levensduur, onderhoud en prijs van hardhout parket. Nu u bekend bent met de definitie van beide vloeren, duiken we dieper in de verschillen en welke optie het best geschikt is voor uw situatie.

Parketvloer voordelen nadelen

De verschillen in afwerking en gevoel

Houten vloeren zijn universeel en zullen nooit uit de mode raken. Zo ziet u zelfs houten vloeren in monumentale gebouwen en musea. Hardhout is zowel traditioneel als eigentijds en enorm makkelijk te combineren met alle mogelijke woonstijlen. Waar bij keramisch parket dit materiaal wordt nagebootst, gaat het bij parketvloeren om echt hardhout. Dit betekent niet dat u met het blote oog kunt zien dat het bij keramisch parket om een replica. De technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat fabrikanten alle verschillende kleurverschillen en nuances kunnen verwerken in de tegels. Dit gaat zelfs een stap verder, waar er zelfs oneffenheden en houtnerven voelbaar zijn. Ook zijn ze te verkrijgen in verschillende legwijzen en vormen als keramisch parket visgraat en keramisch parket Hongaarse punt.

Tuurlijk heeft ook keramisch parket nadelen. Een echte parketvloer voelt lekkerder aan uw voeten. Hardhout is van nature namelijk al veel warmer dan keramische tegels. Keramische tegels staan bekend om het geleidende vermogen van warmte en kou. In koude dagen zullen keramische tegels koud aanvoelen, maar is dit op te lossen door de houtlook tegels te combineren met vloerverwarming. Tijdens warme zomerdagen is het juist voordelig dat uw vloer koud aanvoelt. Hardhouten vloeren voelen weer comfortabeler, aangezien de vloer wendbaarder is en zo beter kan meeveren met uw bewegingen. Keramiek is massief en behoudt ten alle tijden de oorspronkelijke vorm. Ook is het bij keramisch parket makkelijker op witte en lichtgrijze wassingen te vinden, aangezien een parketvloer altijd donkerder uitvalt na een wassing of beitsing. Daarom is keramisch parket licht eiken ook zo populair.

Keramisch parket badkamer

Het verschil in onderhoud van parket en keramisch parket

Een belangrijk aspect van een nieuwe vloer is de onderhoud en levensduur ervan. Een parketvloer moet periodiek onderhouden worden. Parketvloeren slijten na verloop van tijd en vragen om onderhoud om de 7 tot 10 jaar. Dan moet u een parket vloer schuren en lakken om de levensduur en uitstraling te verbeteren. Het voordeel hiervan is dat u de uitstraling en kleur van uw vloer kunt veranderen, door te kiezen voor een ander soort lak. Zo kunt u voor relatief lage kosten uw vloer een nieuw leven geven en zo uw interieur opfrissen. De vloer is wel gevoelig voor krassen door schuivende meubels of spelende kinderen en huisdieren. Bij hele diepe krassen moet u zelfs planken vervangen om de schade te kunnen herstellen. Ook is een hardhouten parket vloer geen beste vrienden met vocht. Bij overmatige blootstelling aan vocht zal hardhout dit intrekken en opbollen. Ook is een parketvloer gevoelig voor vlekken en krijgt u deze moeilijk of niet eruit. Dit maakt het dus ook niet mogelijk om parket toe te passen in vochtige ruimtes als de badkamer.  

Keramisch parket is vlek- en krasbestendig en heeft geen intensief onderhoud nodig om er jarenlang van te kunnen genieten. Houtlook tegels worden direct verlijmd op de vloer en nemen zo de massieve eigenschappen van een vloer over. U hoeft zich geen zorgen te maken over kinderen of huisdieren die uw vloer zullen krassen. Ook is keramisch parket houtlook volledig bestand tegen vocht, stoom en water. Tegels worden namelijk gevoegd na het plaatsen, waardoor er geen vocht kan belanden onder te tegel. U kunt de vloer gewoon afnemen met een droge doek en dweilen. Dit kan zelfs met agressievere reinigingsmiddelen. Dit betekent uiteraard ook dat een keramisch parket badkamer mogelijk is en niet bang hoeft te zijn voor vlekken. Zo kunt u prachtige houten elementen verwerken in de vochtigste kamer van uw woning. Ook kunt u dit combineren met andere soorten badkamertegels als betonlook tegels en marmerlook tegels.

Keramisch parket leggen

Wat zijn de kosten van keramisch parket houtlook en hardhout parket

De laatste graadmeter zijn de kosten van beide vloeropties. De kostprijs van beide vloeren zitten in dezelfde klasse en variëren van €40,- tot €120,- per m². Voor een goede kwaliteit parket met een goede afwerkingen liggen de prijzen wel een stuk hoger en beginnen bij €80,- per m². Dit maakt parket duurder dan keramisch parket leggen. De kostprijs voor het professioneel laten leggen van een parketvloer ligt tussen de €30,- en €50,- per m² inclusief btw. Bij het laten leggen van keramische tegels ligt dit tussen de €20,- en €50,- per m² afhankelijk van de tegel en het formaat.

Bij een parketvloer moet u wel rekening houden met terugkomende kosten voor het onderhouden, schuren en behandelen van de vloer. Ook dient de vloer volledig egaal te zijn bij massief parket, omdat de planken niet wendbaar zijn. Bij het laten leggen van keramisch parket moet u weer rekening houden met bijkomende kosten als het egaliseren van de vloer, voorstrijk, tegellijm en voegmiddel. Voor een mooie afwerkingen raden wij bij beide vloerbedekkingen aan te gaan voor MDF-plinten. Zo kunt u de randen het beste afwerken met een tijdloze uitstraling. Wilt u keramisch parket leggen en volledig ontzorgd worden van dit proces, hebben wij verschillende pakketten opgesteld voor tegels inclusief legwerk. Zo heeft u al keramisch parket visgraat vloer voor €98,95 per m² inclusief tegels, legwerk, benodigdheden en levering in huis!

 

Conclusie – parketvloer versus keramisch parket

Concluderend kunnen we zeggen dat de keuze ligt aan uw wensen en behoeftes. We hebben de verschillen, voordelen en nadelen van keramisch parket en hardhout parket aan u uitgelicht. Beide zijn geweldige opties, maar moet u kijken naar wat het beste past in uw woning. Wij nodigen u graag uit in onze keramisch parket showroom in Hoofddorp, waar onze adviseurs u graag voorzien van vrijblijvend advies. U kunt een vrijblijvende offerte op maat laten opstellen en zelf concluderen welke optie het beste past bij u. Mocht u nog vragen hebben, kunt u altijd contact met ons opnemen. We beantwoorden graag al uw vragen.

Bezoek onze showroom Bekijk onze collectie
Houtlook tegels bestellen
Showroom Tegels en Laminaat