Wat is het verschil tussen een parket- en PVC-vloer?

Verschil parket PVC vloer

Hoe voorheen hardhouten parketvloeren werden gezien als de norm voor luxe in vloerbedekking, is de omkeer gemaakt met de opstanding van andere opties. De ontwikkeling in de productietechnieken, hebben ervoor gezorgd dat de verschillen zijn geminimaliseerd. Denk hierbij aan laminaat, PVC en keramisch parket, wat steeds vaker populaire keuzes zijn voor huiseigenaren en ontwerpen. Maar wat is het verschil tussen een PVC- en hardhouten parketvloer? In deze blog bespreken we de grootste verschillen tussen deze twee opties, zodat u de verschillen tegen elkaar kunt opwegen.

Verschil parket PVC vloer

Esthetiek: het verschil in uiterlijk tussen parket en PVC

Een hardhouten parketvloer is tijdloos en prachtig, dat kunnen we beamen. Het uiterlijk wordt echter beperkt door een aantal verschillende factoren. Denk hierbij aan de boomsoort (eik, walnoot, esdoorn etc.), maar ook de beits en installatieontwerp. Hardhouten vloeren kennen een grote hoeveelheid karakter, aangezien de nerven nergens herhaling tonen. Ook heeft een parketvloer ‘leven’ aangezien hout na verloop van tijd gaat veranderen. Het zal subtiele kleurschakeringen krijgen en kleine krassen, deuken en deuken opvangen. Dit is niet per se een nadeel, omdat de vloer door deze gebeurtenissen een unieke persoonlijkheid zal creëren. Dat is het soort karakter dat niet kan worden gekocht, maar dat alleen in de loop van de jaren kan worden bereikt.

In vergelijking tot hardhouten vloeren zijn PVC-vloeren meer ‘voorspelbaar’. De fabrikant bepaalt welke boomsoort nagebootst wordt en kan deze in grote aantallen produceren. Dit betekent niet dat dit ten koste gaat van het karakter van de vloer. De technieken zijn zo ver ontwikkeld, dat een PVC-vloer zelfs kan worden verward met een hardhouten vloer. Naast een grote selectie aan prints, waardoor herhalingen met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn, worden er zelfs reliëfs gecreëerd. Hierdoor heeft een PVC-vloer nog steeds een natuurlijke look en feel.

Als u op basis van esthetiek een keuze wilt maken tussen deze twee vloeren, is het allemaal een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wilt u een vloer wat niemand anders heeft, wat karakter heeft en zal veranderen met de tijd, is een parketvloer wat u kunt overwegen. Wilt u genieten van dezelfde vloer voor de komende jaren, dan adviseren we u te kijken naar PVC-vloeren.

Onze PVC-collectie
PVC verschil hardhouten vloer

Duurzaamheid: hoe zit het met het onderhoud?

Een belangrijke factor is de duurzaamheid van de vloer. Wat vragen beide vloeren aan onderhoud? Het zal vast geen verassing zijn dat PVC-vloeren veel makkelijker in onderhoud zijn dan een hardhouten vloer. Hout is een poreus materiaal en daardoor gevoelig voor vocht. Dit betekent ook dat morsen, druppelen of lekken zeer schadelijk kan zijn voor hardhouten vloeren. Zelfs de groei van schimmels en micro-organismen kunnen veroorzaken. Hout is een van nature absorberend materiaal dat de neiging heeft om vloeistoffen op te nemen wanneer deze in contact komen met het oppervlak. Als de vloeistof een kleur heeft, kan dit een blijvende vlek in het hout tot gevolg hebben. Maar indien goed onderhouden en verzorgd, kunnen hardhouten vloeren generaties lang meegaan.

PVC-vloeren daarentegen zijn gecoat met polyurethaan waardoor het (beter) bestand is tegen vlekken en vocht. De levensduur van deze vloer wordt daarom bepaald door de dikte van de beschermende coating erop. Gemiddeld garanderen de fabrieksgaranties dit materiaal voor een levensduur van 10 tot 20 jaar. Dit synthetische materiaal is ongevoelig voor penetratie of beschadiging door vocht of vochtigheid. Dit maakt het mogelijk om PVC-vloeren te instaleren in ruimtes als badkamers en kelders. Verder vergt een PVC-vloer ook niet extra onderhoud, om langer te kunnen genieten van de vloer. Al met al een duurzamere vloer dan parket dus.

Bekijk volledige collectie

Prijs: voor welke vloer moet u dieper in de buidel tasten?

Naast het uiterlijk en de duurzaamheid, zijn de kosten waarschijnlijk de belangrijkste variabele als het gaat om het kiezen van de juiste vloer voor uw project. Het zal u waarschijnlijk niet verbazen dat PVC goedkoper is dat een hardhouten parketvloer. Naast dat het daadwerkelijke product duurder, vraagt een parketvloer ook om goed onderhouden te worden. Ze moeten van tijd tot tijd worden behandeld en opnieuw afgewerkt, wat behoorlijk kostbaar kan zijn. Ook is de prijs sterk afhankelijk van de houtsoort die gekozen wordt. Het prijsverschil tussen de verschillende houtsoorten kan behoorlijk oplopen.

Een PVC-vloer is te verdelen in twee categorieën: plak-PVC en klik-PVC. Een plak-PVC-vloer wordt direct bevestigd aan de ondergrond. Hier is het belangrijk dat de vloer kaarsrecht en egaal is. Het zou dus kunnen zijn dat de ondergrond geëgaliseerd moet worden, voor het beste effect. Dit is een extra kostenpost waar u rekening mee moet houden. Het voordeel van plak-PVC is dat beschadigde ‘planken’ makkelijk vervangen kunnen worden. Een klik-PVC-vloer wordt zweven gelegd en wordt door middel van een schuifmechanisme aan elkaar bevestigd en is makkelijk te leggen als een doe-het-zelver. Hier kunt u zelf overwegen voor welke optie u gaat. Niet zeker welke optie beter geschikt is voor uw situatie? Neem dan contact met ons en onze adviseurs staan u graag bij!

PVC inclusief legwerk parket

PVC-vloer kopen bij Tegels en Laminaat

Als een PVC-vloer uw voorkeur heeft gekregen na het lezen van deze blog, bent u bij Tegels en Laminaat aan het goede adres. Wij hebben een enorme collectie aan elk soort PVC. Onze collectie is te bekijken in onze showroom in Hoofddorp. Onze adviseurs beantwoorden graag al uw vragen. Van lange planken PVC tot PVC in visgraatpatroon. Wilt u gaan voor iets unieks? Dan adviseren we u te kijken naar onze Hongaarse punt PVC. Ook hebben we een team aan vakkundige PVC-leggers, die al uw zorgen afnemen rondom de installatie. Zo hebben we ook unieke All-In Deals voor PVC inclusief legwerk. Vanaf €58,95 heeft u al een PVC-vloer, inclusief hoge kwaliteit egaline, lijm, legwerk en levering in huis.

Meer informatie
Laminaat showroom
Showroom pvc