Gaat u voor het eerst tegels kopen of is het alweer een tijdje geleden dat u tegels gekocht heeft? Lees dan vooral verder. Tegels kopen: welke stappen zijn er te nemen? Deze blog geeft u antwoord op deze vraag. Er is de afgelopen jaren veel veranderd op het gebied van keramische tegels. Wij zijn one-stop shop voor het tegels kopen.
Ruimte opmeten voor tegels kopen
Meten is de eerste stap bij “tegels kopen: welke stappen zijn er te nemen”. Wanneer u goed meet, dan weet u zeker dat u voldoende tegels zult hebben. U meet voor de vloer of muur altijd de lengte en breedte van de oppervlakte die u wilt gaan betegelen. Deze vermenigvuldigt u met elkaar om op het aantal vierkante meters te komen. Bij het aantal dat hieruit komt, telt u 10% op om snij- of zaagverlies mee op te vangen. U kunt namelijk niet iedere tegel in zijn geheel verwerken en u houdt dus reststukken over waar u niets mee kunt. Hoe groter het formaat tegel, hoe groter het snijverlies in de regel is. Houd bij grote tegels bijvoorbeeld 15% extra aan. Hiermee vangt u ook een probleem af van een tegel die tijdens de verwerking breekt of die u per ongeluk foutief zaagt of snijdt.
Prijzen van tegels
U heeft de eerste stap van “tegels kopen: welke stappen zijn er te nemen”, nu afgerond en u weet uw benodigde hoeveelheid in vierkante meters. U ziet bij de tegels op Tegels & Laminaat de prijs per m² staan, u weet nu precies hoeveel het betegelen van uw nieuwe vloer of wand zal kosten. Met de prijs per m² kunt u gemakkelijk de prijzen van tegels vergelijken. Wanneer het aantal benodigde vierkante meters niet uitkomt met het aantal vierkante meters per pak, rond dan af naar boven. Bij tegels kopen dient u echter met meer rekening te houden dan de prijs en welke tegels u mooi vindt.
Vloer- en wandtegels
Er bestaan vloer- en wandtegels. U kunt vloertegels wel op de wand plaatsen, maar wandtegels niet op de vloer. Vloertegels zijn namelijk een stuk harder dan wandtegels. Dit maakt wel dat de verwerking makkelijker is door het kiezen van een wandtegel voor de wanden. Wanneer u zowel de vloer als wand gaat betegelen, dan is er de uitdaging van het maken van een mooie combinatie.
Slijtvastheid en andere eigenschappen bepalen
Tegels kunnen door de toevoeging van additieven tijdens het productieproces unieke eigenschappen hebben. Denk aan een hoge slijtvastheid die wenselijk is in een hal of keuken, maar niet nodig is in een badkamer. In deze ruimte wilt u juist een tegel die stroef is ter voorkoming dat iemand uit kan glijden.
Combinatie wand- en vloertegels bepalen
Het maken van een combinatie van een wand- en vloertegel is voor ons als tegelspecialist makkelijk, maar voor iemand die net komt kijken in de tegelwereld moeilijk. Bekijk ons assortiment zet wand- en vloertegels naast elkaar om te kijken welke bij elkaar passen. Neem gerust contact op voor advies. Kom langs in onze showroom Tegels en Laminaat Hoofddorp om tegels in het echt te bekijken of bestel sample tegels om deze thuis in de ruimte die u gaat betegelen naast elkaar te houden.
Legplan maken
Nu u weet welke tegels u gaat bestellen, kunt u een legplan maken. U tekent op een papier uit hoe de tegels komen te liggen. Begin altijd met gesneden tegels, zodat de hele tegels gecentreerd op het te betegelen oppervlak komen te liggen. Teken in uw legplan de vloer in het midden en de wanden aangrenzend. U kunt dan de voeg van de vloer doortrekken op de wand. Denk eraan dat u rondom uit moet komen met de voeg. Bij tegels van verschillende formaten, bijvoorbeeld 60×60 cm op de vloer en tegels van 30×30 op de wand, zult u telkens in het midden een voeg hebben die niet matcht met de voeg van de vloer. Tijdens het uittekenen kunt u nog alle kanten op. Meet de ruimte exact op, vloeren en muren zijn zelden precies recht. Door met een gesneden tegel te beginnen, kunt u het verschil van vloer of muur opvangen.
Voegsel en kit kopen
Wanneer u de tegels heeft uitgekozen, dan kiest u het voegsel. In principe bent u vrij in de keuze voor het kopen van een kleur voegsel. Meestal wordt een iets lichtere voeg dan de kleur van de tegel gekozen. Een donkerdere voeg zal veel meer opvallen en de nadruk op de voegen leggen. Bij witte tegels kiest u vaak een lichtgrijze voeg. U kunt ook een gekleurde voeg nemen. Zo maakt u een creatief contrast. Denk aan lichtgroene tegels met een lichtgele of roze voeg. Naast het voegsel heeft u kit nodig, deze kiest u vaak in dezelfde kleur als de voeg. De reden hiervoor is dat de randen rondom het betegelde oppervlak niet gevoegd worden. Deze worden gevuld met kit om werking te kunnen geven tussen de vloer en de wand en de wanden onderling. Dit voorkomt dat de voeg breekt en in de badkamer water door kan laten.
Gereedschap voor tegels plaatsen kopen
Voor het tegelen heeft u naast de tegels en het voegmiddel een aantal zaken nodig. Onder andere tegellijm en lijmkam, welke u bij de tegels koopt om zo de bijpassende lijm en lijmkam te kopen. Dit is namelijk afhankelijk van de tegel. Voor het aanmaken van de lijm en het voegsel heeft u een mortelmixer of garde voor op de boormachine nodig. Voor het meten heeft u een rolmaat of duimstok nodig. Voor het recht monteren van de tegels gebruikt u een waterpas. De eerste tegel op de wand moet zeer nauwkeurig na gemeten worden en waterpas hangen. Dit komt omdat de voeg overal met voegkruisjes bepaald wordt. Een fout bij de eerste tegel zal in de rest van de ruimte doorwerken! U kunt een tegel levelling systeem kopen wanneer de tegels precies even hoog ten opzichte van elkaar geplaatst moeten worden.
Voorstrijkmiddel (indien nodig)
Voorstrijkmiddel is nodig voor een goede hechting. Voor zuigende oppervlaktes gebruikt u een middel dat de zuigende werking remt. Voor niet-zuigende ondergronden gebruikt u juist een middel die de ondergrond een zuigende werking geeft. Dit is van belang voor de hechting van de lijm met de ondergrond.
Tegelsnijder of tegelzaag kopen en tegelboor kopen
Voor het verwerken van tegels heeft u een tegelsnijder of tegelzaag nodig. Een tegelsnijder kan de meeste diktes aan, maar kijk wel of de tegelsnijder die u wilt kopen ook geschikt is voor uw tegels. Met een tegelzaag met diamantschijf kunt u vrijwel alle soorten tegels zagen. Toch heeft een tegelsnijder vaak de voorkeur. Bij zagen komt veel stof vrij en de zaagsnede is vaak minder mooier dan een gesneden tegel. U heeft bij de meeste klussen ook een haakse slijper nodig om uitsparingen in de tegel te maken voor onder andere leidingen of elektra. Voor het maken van ronde gaten heeft u een diamantboor nodig en een boorgeleider voor tegels om de boor op zijn plek te houden.
Lijstje met benodigdheden
- Tegels
- Voegsel
- Kit
- Tegellijm
- Lijmkam
- Mortelmixer of boormachine met garde
- Bakken of emmers om lijm en voegsel in aan te maken
- Rolmaat
- Duimstok
- Potlood
- Waterpas
- Tegel levelling systeem
- Voeggereedschap, denk aan voegspaan, spons en emmer