Tegels bestellen: tips and tricks

Tegels bestellen tips tricks

Bent u aan het verbouwen en bent u van plan tegels te bestellen? Lees dan deze blog over “Tegels bestellen: tips and tricks”. Tegels bestellen kan een hele klus zijn. Want, als ze eenmaal bezorgd zijn, is het een hoop gedoe om ze te ruilen als u toch van gedachten bent veranderd. Daarom wilt u in één keer de juiste keuze maken. Zo kunt u met veel plezier de komende jaren genieten van uw nieuwe vloer, wand of terras. Waar moet u allemaal op letten bij het bestellen van tegels? We hebben op basis van onze jarenlange ervaring een selectie van tips en tricks voor u opgesteld.

Tegels bestellen tips tricks

#1 Het toepassingsgebied van de tegel

Niet elke tegel is even geschikt voor iedere ruimte. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over waar de tegel komt te liggen en op welke manier deze ruimte gebruikt wordt. Dit kunt u doen door te kijken naar drie factoren: slijtvastheid, de stroefheid en de vochtbestendigheid.

De PEI waarde: slijtvastheid

Ruimtes die over het algemeen veel gebruikt worden, zoals woonkamers en keukens, hebben een vloertegel nodig met een hoge slijtvastheid. De slijtvastheid van een tegel wordt ook wel de PEI waarde genoemd. Tegels met een lage slijtwaarde zijn geschikt voor licht gebruik. Hoe hoger de PEI waarde, hoe beter ze bestand zijn tegen intensief gebruik. Bij ruimten met licht gebruik kunt u bijvoorbeeld denken aan slaapkamers, tussenruimten of wanden.

De R waarde: stroefheid

De R waarde geeft de anti-slip waarde aan. Dit wordt bepaald door verschillende testen, met bijvoorbeeld olie en water. Hoe lager de R waarde, hoe minder anti-slip de vloer is. In normale ruimtes, zoals woonkamers, is de R waarde vaak 9. Voor ruimten met een hogere kans op slipgevaar, denk aan badkamers of openbare ruimten, zal dit nummer hoger liggen.

Vochtbestendigheid

De meeste tegels zijn vochtbestendig. Toch is het altijd goed om, als u tegels gaat bestellen, na te vragen of deze geschikt zijn voor badkamers of andere ruimten waar vocht blijft hangen. Dit vermindert de kans op schimmels en/of andere problemen.

Onze tegels collectie
Tegels hoeveel bestellen

#2 Bestel ruim in

Iedereen maakt weleens fouten. Toch is het vervelend als u net te weinig tegels heeft besteld en de klus niet afgemaakt kan worden. Bij het bestellen van de tegels kunt u daarom het beste tussen de vijf en vijftien procent meer tegels kopen dan het oppervlakte dat u wil betegelen. Mocht u er tijdens het snijden van de tegels ineens achter komen dat er veel restanten zijn, welke niet gebruikt kunnen worden, dan heeft u altijd hele tegels achter de hand. Ook als u tegels in patroon gaat leggen, heeft u meer snijverlies. We raden daarom aan om in dat geval minimaal 15 procent extra tegels in te kopen. Het hebben van extra tegels komt ook handig uit als er een tegel breekt of beschadigd raakt. Dan kunt u deze makkelijk vervangen door een tegel met precies dezelfde kleur of print. Dit kan ook in de toekomst van pas komen: tegels zijn na een aantal jaar namelijk lang niet altijd meer leverbaar. Bestel uw tegels daarom ruim in en voorkom dat u later moet bijbestellen.

#3 Denk eerst na over uw gehele interieur

Deze volgende tip gaat over uw interieur als geheel. Omdat u lang wilt genieten van uw tegels is het zonde als u binnen een paar jaar al op uw interieur bent uitgekeken. Zorg daarom dat u zich zo goed mogelijk voorbereid. Daarnaast moet u het duidelijk in uw hoofd hebben hoe alle kleuren en materialen zich met elkaar zullen verhouden als de verbouwing klaar is. Er is niets zo vervelend als toch spijt hebben van de aankoop van een tegel! U kunt uzelf voorbereiden door bijvoorbeeld een moodboard te maken. Dit kan ouderwets op papier, maar ook op uw laptop of computer. Geen inspiratie? U mag Tegels en Laminaat gerust bellen voor advies.

Tegels interieur

#4 Denk na over het legpatroon van de tegels

Het legpatroon van de tegel is even bepalend voor het uiteindelijke resultaat als het uiterlijk en het materiaal van de tegel zelf. Het patroon waarin de tegels worden neergelegd, wordt ook wel het legpatroon of legverband genoemd. U kunt tegels op verschillende manieren leggen. We beschrijven een aantal veelvoorkomende patronen.

Het banenpatroon

Het meest voorkomende legpatroon is het banenverband. De tegels worden in rechte banen naast elkaar gelegd. De naden sluiten niet op elkaar aan, maar worden steeds tegen het midden van de andere tegel geplaatst.

Het blokpatroon

Als de tegels in een blokpatroon worden neergelegd plaats je meerdere klinkers of langwerpige tegels tegen elkaar aan als een blok. Met een blokpatroon is er ruimte om creatief te zijn en kunt u alle kanten op. Het blokpatroon staat prachtig op een vloer, maar is ook goed van toepassing op een wand.

Elleboogpatroon

De tegels liggen bij een elleboogpatroon horizontaal en verticaal op elkaar. U kunt de vorm van een elleboog hierin herkennen. Deze manier van tegels leggen wordt voornamelijk gebruikt bij bestrating. Toch kan het daarom juist extra leuk zijn om ervoor te kiezen om dit binnenshuis te doen!

Visgraatpatroon

Een echte klassieker is het visgraatpatroon. Dit ziet u veel bij houten vloeren of een vloer met houtlook tegels. Dit tijdloze design staat prachtig in iedere woonkamer en creëert, door het dynamische patroon een gezellige sfeer in uw woonomgeving.

Legpatroon tegels

#5 Vorstbestendigheid

Gaat u buiten tegels leggen? Dan gelden dezelfde aandachtspunten die we genoemd hebben tijdens het bespreken van het toepassingsgebied. Hier komt echter nog een nieuw punt van aandacht bij. Zeker in ons koude kikkerlandje kan de temperatuur in de winter onder het vriespunt zakken. Natuurlijk zijn de meeste tegels die bedoeld zijn voor buiten vorstbestendig, maar het is handig om het voor de zekerheid na te gaan. U zult maar uw hele terras eruit moeten halen omdat de tegels zijn kapot gevroren!

Vragen en advies

Heeft u nagedacht over de bovenstaande punten, maar komt u er nog niet helemaal uit? Schroom niet om met ons contact op te nemen! Onze specialisten helpen u graag op weg met alle vragen over uw nieuwe vloer of wand. U bent van harte welkom in onze showroom aan de Noordmeerstraat 19 te Hoofddorp. Ontvangt u liever advies over de telefoon of e-mail? We zijn op werkdagen bereikbaar op 023 561 62 32 of per mail bereikbaar op info@tegelsenlaminaat.nl.

Meer informatie
Vragen advies tegels