Een PVC vloer kopen: waar let u op?

PVC vloer waar op letten

Een PVC vloer ziet er prachtig uit en is bovenal duurzaam. Gaat u een PVC vloer kopen: waar let u op? In de eerste plaats is het een goed idee om u te laten informeren over de mogelijkheden van PVC. Er zit namelijk verschil in type PVC vloer, in kwaliteit en in de prijs die u betaald. De prijs van een vloer zegt vaak veel over de kwaliteit. In deze blog leest u meer over schadelijke stoffen in PVC vloeren, het verschil tussen een klik of lijm PVC vloer, de verschillende merken PVC vloeren en het plaatsen van PVC op vloerverwarming of in een vochtige ruimte. Daarnaast vertellen we u meer over problemen met PVC vloeren en de veelvoorkomende oorzaken daarvan.

PVC vloer waar op letten

Schadelijke stoffen

Om direct met het belangrijkste te beginnen, PVC is een veilige kunststof, echter niet iedere PVC vloer heeft dezelfde samenstelling. Er zijn goedkope PVC vloeren die weekmakers bevatten, dit zijn schadelijke stoffen. Bij Tegels en Laminaat hebben we uiteraard geen PVC vloeren met schadelijke stoffen in het assortiment. Maar bent u van plan een goedkope PVC vloer te kopen bij een zaak die hier niets over vermeldt? Dan loopt u het risico om een vloer te kopen die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Sommige merken hebben een keurmerk gekregen voor de eisen van PVC aan binnenklimaat. Wanneer u dit belangrijk vindt, let hier dan zeker op bij het kopen van een PVC vloer.

Type PVC vloeren

In de basis zijn er twee soorten PVC vloeren. Er zijn de zogenoemde plak PVC vloeren en de klik vloer. Een plak PVC vloer wordt ook wel een lijm vloer genoemd. Bij het kopen van uw PVC vloer, moet u erop letten welk type vloer u zelf kunt verwerken. Als u geen egale ondervloer kunt realiseren, dan moet u voor een klik PVC vloer kiezen. Een lijm vloer PVC heeft een dikte van slechts 2-3 mm. Dit is zeer dun en het leggen hiervan is specialistisch werk. De ondergrond moet geheel egaal zijn en mag geen onzuiverheden bevatten. Doordat PVC relatief zacht is, zult u oneffenheden door de vloer heen zien.

Onze PVC-collectie
Type pvc vloeren

Het PVC-kliksysteem

Naast de plakvloer van PVC bestaat het kliksysteem. Dit lijkt meer op laminaat. Van het kliksysteem PVC bestaan er meerdere types waaronder HDF, PVC, en Kurk PVC. Deze laatste heeft een onderlaag van kurk. Om deze reden is deze vloer ideaal om een woning goed te isoleren. De kliksystemen hebben een dikte tot ongeveer 12 mm. Om deze reden hoeft de ondergrond van de vloer minder egaal te zijn. Hierbij moet de ondervloer wel gefixeerd en vast zitten.

Merken PVC vloeren

Tegels en Laminaat heeft meerdere merken PVC vloeren, de bekendste zijn Quick-Step, COREtec, Hoomline, Floorlife en Sense. Veel eigenschappen van merken komen met elkaar overeen. Echter heeft ieder merk eigen designs en eigen pluspunten. Tegels en Laminaat verkoopt enkel kwaliteitsvloeren. Ieder merk die u hieronder ziet, biedt een hoge kwaliteit.

Bekijk volledige collectie

Quick-Step

Al jarenlang een betrouwbare naam in vloeren van zowel PVC, laminaat en hout. De PVC vloeren kenmerken zich door prachtige designs en krasvaste en vochtwerende eigenschappen. Het gehele assortiment is zowel als klik PVC en plak PVC verkrijgbaar. Aangeraden wordt om Quick-Step PVC – maar ook andere merken – jaarlijks in de polijst te zetten. Quick-Step heeft een eigen kliksysteem waardoor ook onervaren klussers makkelijk een vloer kunnen leggen. Het Rigid kliksysteem biedt bovendien mogelijkheden voor het leggen van PVC op onregelmatige ondergronden.

COREtec

COREtec PVC focust op duurzame vloeren. Ze zijn gemaakt van onder andere gerecycled hout en hoogwaardige kwaliteit PVC. De designs hebben zeer natuurlijke hout en natuursteen effecten. Door het kliksysteem zijn ze makkelijk te leggen. Bovendien zijn ze zeer goed vochtbestendig. De fabrikant geeft aan dat u COREtec vloeren nat kunt maken zonder dat ze kromtrekken of vervormen. U kunt ze plaatsen zonder lijm en spijkers en zonder de onderlaag te hoeven schuren. Wanneer u een PVC vloer wilt kopen en u zichzelf afvraagt waarop u moet letten? Dan brengt COREtec eigenlijk alle eigenschappen samen. Overweeg dus zeker een COREtec PVC vloer kopen.

Hoomline

Hoomline is een merk van Familiebedrijf Intertap. Hun kennis die ze in 40+ jaar in de vloerenbranche opgedaan hebben, gebruiken ze bij het ontwikkelen van onder andere hun PVC vloeren. Noemenswaardig is hun GOLD status in Indoor Air Comfort. Dit betekent dat de vloeren aan strenge eisen voor een gezond binnenklimaat voldoen.

Floorlife

Dit merk, zoals ze zelf aangeven, biedt een goede vloer voor een voordelige prijs. Ze maken met name stroken om te verlijmen, maar inmiddels ook een aantal type klik PVC vloeren. Opvallend is dat het reliëf van de vloer overeenkomt met de print. Op deze manier oogt de vloer nog natuurlijker.

Sense

Dit merk heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding voor PVC vloeren. Deze zijn zowel voor woningen als voor zakelijke ruimtes geschikt. Een Sense PVC vloer kopen, is kiezen voor een extra sterke toplaag, antistatische en antibacteriële behandeling en een hogere dan standaard slip-voorkomende behandeling. Dit merk heeft een A+ voor binnenklimaat. Ook dit merk is een aanrader om te bekijken in onze showroom.

Pvc merken

PVC vloer voor vloerverwarming

Gaat u een PVC vloer kopen en heeft u thuis een vloerverwarming? Let hierbij dan goed op dat de vloer die u koopt ook geschikt is in combinatie met een vloerverwarming. De maximale temperatuur hierbij die de meeste PVC vloeren aankunnen is 27℃. Uw verwarming moet u dus niet hoger dan dit zetten. Let daarnaast op welke lijmsoort die wordt gebruikt. Deze mag soms ook niet warmer worden dan een bepaalde temperatuur. Bij de PVC vloeren in ons assortiment geven we aan of deze geschikt is voor vloerverwarming. Neem voor advies over PVC in combinatie met vloerverwarming contact op met onze specialisten op.

PVC vloer in vochtige ruimte

Een ander belangrijk punt waarop u dient te letten bij een PVC vloer kopen, is of deze in een vochtige ruimte kan. Zoals u bij de merken hebt kunnen lezen, is een merk als COREtec gespecialiseerd in PVC vloeren voor vochtige ruimtes. Er zit wel verschil tussen een vochtige ruimte en een natte ruimte. Bij een natte ruimte, zoals de douche is PVC vaak niet geschikt, maar niet als het uit één deel zonder naden bestaat. In vochtige ruimtes, zoals de rest van de badkamer, het toilet, de keuken of de hal, kunnen PVC vloeren die goede vocht tegenhouden wel gelegd worden. Let ook op de lijm, voor vochtige ruimtes heeft u een lijm nodig die ook tegen vocht kan en niet oplost in water.

PVC vloer vochtige ruimte

Op welke punten letten bij PVC vloeren

Wanneer u kijkt naar de problemen die mensen ervaren met PVC vloeren, dan heeft dit bijna altijd te maken met een slechte ondervloer of lage kwaliteit PVC. De kwaliteit is soms zo laag dat zelfs de nagels van huisdieren al voor krassen zorgen. Daarnaast moeten de meeste PVC vloeren eerst acclimatiseren. U legt de vloer in geopende verpakking voor ongeveer 48 uur in de kamer waar u ze gaat leggen. De temperatuur is idealiter 18 graden. Hierdoor kan enige werking van het materiaal plaatsvinden. Wanneer u dit niet doet, kan het zijn dat dit gebeurt als de vloer er al ligt, met alle problemen van dien. Om deze reden laat u ook een klein beetje ruimte over tegen de randen tegen de muur. Deze ruimte kunt u dicht maken omdat kit flexibel blijft. Let bij het kopen en leggen van een PVC vloer op de instructies van de fabrikant. Vraag bij twijfel altijd om advies!

Meer informatie
PVC vloer showroom
Laminaat showroom
Showroom pvc