Onderhoud PVC vloer: alles wat u moet weten

Onderhoud pvc vloer

PVC vloeren zijn één van de populaire opties voor het bekleden van uw vloer. Ze zijn makkelijk in onderhoud, duurzaam en zien er prachtig uit. Als u een nieuwe vloer heeft geplaatst of dit overweegt leest u alles wat u moet weten. Zo kunt u blijven genieten van de prachtige uitstraling van uw nieuwe vloer.

Het is essentieel om uw nieuwe vloer te onderhouden om zo het meeste eruit te halen. In deze blog gaan we dieper in op het schoonmaken, reinigen en onderhouden van pvc. Er zijn namelijk een aantal belangrijke zaken bij het reinigen van een pvc vloer. Met deze ultieme gids vertellen we u alle zaken waar u rekening mee moet houden.

Onderhoud pvc vloer

PVC vloer schoonmaken: hoe doe ik dat?

Door de duurzame eigenschappen van vloeren zoals laminaat vinyl is het gemakkelijk in onderhoud. Het schoonmaken van een PVC vloer is eenvoudig als u dit periodiek onderhoudt. Hier zijn enkele handige tips om uw vloer moeiteloos te reinigen en in topconditie te houden. Dus hierbij antwoord op de vraag: hoe maak je een pvc vloer schoon?

Stap 1: Regelmatig vegen of stofzuigen

Voordat u gaat beginnen met uw pvc vloer reinigen moet het stof- en vuilvrij zijn. Hiervoor kunt u het beste de vloer vegen of stofzuigen met een zachte borstel. Het is belangrijk om zo min mogelijk frictie te creëren tussen de vloer en het vuil. Zo weet u zeker dat u krassen voorkomt en u de vloer niet gaat beschadigen.

Pvc schoonmaken wordt makkelijker wanneer u dit regelmatig doet. Daarom is het ook extra belangrijk dat u de vloer regelmatig gaat stofzuigen. Hoewel de klik en plak pvc vloeren beschikken over een slijtlaag zijn ze er niet immuun voor. Daarom is het, net als alles in het leven, beter te voorkomen dan genezen.

Stap 2: PVC vloer dweilen en drogen

Nadat de vloer vrij is van vuil, kunt u overgaan op het dweilen van uw pvc vloer. Dit is een belangrijke stap om uw vloer fris en schoon te houden. Vul hiervoor een emmer met lauwwarm water en voeg hier een mild schoonmaakmiddel aan toe. Dompel hier een zachte dweil of mop in en begin met uw pvc te dweilen.

Het is belangrijk dat u agressieve chemicaliën vermijd waarmee u de pvc vloer dweilen gaat. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de toplaag wordt beschadigd en zo gaat verkleuren. Ook is het belangrijk dat u niet te nat gaat dweilen, dus wring de mop goed uit. Overtollig vocht kan de vloer beschadigen wanneer u een dweil gebruiken gaat.

pvc vloer schoonmaken

Het behandelen van vlekken met een PVC reiniger

Wanneer u harde vloeren zoals laminaat en vinyl pvc gaat reinigen kunnen er vlekken zijn. Wanneer u vloeistoffen als wijn of koffie morst, kunt u deze gelijk afnemen. Ten opzichte van een natuur- en kunststeen vloer is een visgraat pvc vloer minder poreus. Als u de vlekken onmiddellijk gaat deppen, zult u voorkomen dat de vlekken in de vloer trekken.

Blijft hierna uw vloer vlekkerig en streperig moet u deze grondiger behandelen? De vloer moet speciaal behandeld worden met een goede PVC vloer reiniger. Gebruik hiervoor een goede PVC reiniger, als de James basisreiniger, en lees de bijsluiter. Maak hoe dan ook nooit gebruik van schurende sponzen of borstels om u vloer niet te beschadigen.

Stap 1: identificeer het type vlek en kies de juiste reiniger

Als eerst is het van belang om te weten met welk type vlek u te maken heeft. Niet alle vlekken zijn hetzelfde en kunnen een specifieke behandeling vereisen. Over het algemeen kunt u de vlekken plaatsen in de volgende categorieën:

  • Gemorste vloeistoffen als wijn, koffie of frisdrank kunnen trekken in de vloer, dus dep deze gelijk droog.
  • Vet- en olievlekken kunnen ontstaan door voedsel of cosmetica producten. Ze kunnen een speciale pvc vloerreiniger vereisen om deze vlekken los te weken.
  • Inkt- of verfvlekken zijn nog wat lastiger om schoon te krijgen, maar zeker niet onmogelijk. Gebruik hiervoor een pvc schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het verwijderen van deze vlekken.

Stap 2: voorbereiding en behandeling

Nadat u de beste pvc vloer reiniger voor uw situatie heeft gevonden, kan de behandeling beginnen. Begin daarom met het grondig stofzuigen of vegen van de vloer. Bij het pvc reinigen is het belangrijk dat de vloer vrij is van vuil. Daarna kunt u beginnen met het behandelen van de vlek(ken) op de vloer.

Breng hiervoor een kleine hoeveelheid van de PVC vloer schoonmaakmiddel aan op een schone doek of spons. Dep daarna voorzichtig de reiniger pvc vloer om de vlek en laat de reiniger het werk doen. Laat daarna de schoonmaakmiddel pvc vloer enkele minuten inwerken op basis van de instructies.

Stap 3: reinigen en drogen

Nadat de reiniger is ingetrokken is het tijd om de vlekken weg te werken met frictie. Gebruik hiervoor een zachte doek of spons en wrijf voorzichtig op de vlek tot deze verdwenen is. Daarna is het tijd om het gebied te spoelen met schoon water. Neem als laatst eventuele resten van de reiniger af met een schoon doek.

Om het resultaat te kunnen bekijken is het belangrijk dat de vloer helemaal droog is. Gebruik hiervoor een schone, droge doek of handdoek en laat al het vocht intrekken. Het is belangrijk om geduldig te zijn bij dit proces, omdat pvc kan krassen. Is uw pvc vloer schoon, heeft u succesvol de vlekken verwijderd!

PVC vloer reiniger

Beschadigde vloer herstellen

Hoewel u alle stappen volgt voor een goede PVC onderhoud, kunnen er stroken beschadigen. Gelukkig is dit niet het einde van de wereld en is dit makkelijk op te lossen. Ten opzichte van een vloer met keramische tegels, is het vervangen van een strook mogelijk. Daarom is het belangrijk dat u altijd extra pakken van dezelfde serie achter de hand houdt.

Als een strook vervangen moet worden, is dit anders bij een plak of click pvc vloer. Als u een strook wilt vervangen, moet u zorgvuldig de beschadigde plank loshalen. Daarna kunt u een nieuwe strook plakken op dezelfde plek door een dunne laag lijm te gebruiken. Bij een klik-vloer moeten de randen worden weggezaagd en zo geplaatst worden op dezelfde plek.

De stroken bij een klik vloer worden zwevend gelegd en hebben een klik-verbinding op de randen. Hiervoor moet u dus een beschadigde strook eruit snijden en zo loshalen. Het is daarna ook niet mogelijk om een nieuwe strook op dezelfde manier te bevestigen.

Dit is een proces waar u ervaring voor nodig heeft. Daarom is het raadzaam om professionele hulp in te schakelijk die dit proces voor u kunt uitvoeren. Een specialist kan de schade beoordelen en hiervoor de juiste methode toepassen om de vloer te herstellen. Als u schade heeft en hier hulp bij nodig heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Do’s en don’ts

Een pvc vloer onderhouden is makkelijk, zolang u maar weet waar u rekening mee moet houden. Samenvattend kunt u de volgende tabel aanhouden om u pvc vloer te beschermen tegen krassen. Hier zijn de belangrijkste do’s en don’ts om in gedachte houden:

Do’s

Don’ts

Regelmatig stofzuigen

Gebruik geen agressieve chemicaliën

Een zachte dweil gebruiken

Gebruik geen schurende sponzen of borstels

Gebruik speciale pvc-reinigers

Vermeid overmatig watergebruik

Dep gemorste vloeistoffen direct op

Laat gemorste vloeistoffen niet te lang liggen

Gebruik viltjes onder meubels

Gebruik geen stoomreinigers

Voorkom scherpe voorwerpen

 

Onze PVC showroom
PVC vloeren trends 2023
Showroom Tegels en Laminaat