Laminaat is een van de weinige vloeren die u zelf gemakkelijk kunt leggen. Onder andere hierdoor, en door de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van laminaat, is laminaat nog steeds een van de meest populaire vloeren. Bent u van plan zelf laminaat te leggen? Lees dan deze blog: “Laminaat leggen: hoe pakt u dat aan?” Want met een goede voorbereiding, de tips van onze professionals en het juiste laminaat, wordt laminaat leggen een stuk leuker. Daarnaast geeft deze blogs u een aantal tips voor het kopen van laminaat. Zo heeft u lang plezier van uw nieuwe vloer.
Laminaat kopen; tips en tricks
Wanneer u laminaat gaat kopen, bekijk dan goed welke kwaliteit laminaat u koopt. Ook de dikte is hier van belang. Zo kunt u in een ruimte die intensief gebruikt wordt, zoals keuken of woonkamer, beter een hogere kwaliteit en dikker type laminaat leggen dan in een slaapkamer. Er bestaat ook waterafstotend laminaat voor vochtige ruimtes. Denk hierbij aan de keuken of de hal. Neem contact op met een van onze specialisten voor advies op maat. Een goede ondervloer en het juiste laminaat kopen is cruciaal om lang te kunnen genieten van uw nieuwe vloer!
Tips voor het leggen van laminaat
Wanneer u de tips voor laminaat bestellen heeft gevolgd dan heeft u nu de dozen van uw prachtige laminaat in huis. Voor u gaat leggen, leest u goed de instructies op de verpakking. U moet laminaat laten acclimatiseren. U doet dit minimaal 24-48 uur voordat u gaat leggen. U legt de dozen open in de kamer waar de vloer komt. Idealiter is de temperatuur in de kamer 18 graden. Zo komt het materiaal op de gewenste temperatuur. Zorg ervoor dat voor u begint met leggen, u een geschikte ondervloer heeft gelegd en dat de ruimte schoon is. Er moeten geen oneffenheden voelbaar of zichtbaar zijn.
Onze laminaat-collectieMeten is weten, ook bij laminaat leggen
Wanneer u begint met laminaat leggen, meet u eerst de ruimte. U rekent uit hoe de planken uitkomen. U houdt hierbij rekening met de centimeter die het laminaat van de muur af komt te liggen. Gebruik hiervoor de afstandhouders of spacers. Deze verwijdert u overigens na het leggen. Vervolgens rekent u uit hoeveel planken nodig zijn voor de lengte en de breedte. Het komt vrijwel nooit voor dat dit precies één plank is. Omdat u niet met een klein stukje aan het eind wilt uitkomen, is het belangrijk dat u dit meten goed doet. Ook kan de muur niet helemaal recht lopen, waardoor, als de planken recht liggen, u aan het eind een kier overhoudt. In de regel begint u met een stuk van de plank zagen, zodat u later nog ruimte heeft om te corrigeren. U meet precies op hoeveel planken u gebruikt voor een rij en voor de breedte. U let er ook op hoe groot de plank is dat aan de andere zijde van de ruimte. U zaagt het stuk van de achterste plank nog niet af, enkel van de eerste plank die u legt. Lees de instructies van uw laminaat over welke zijde u naar voren legt. In de regel legt u altijd met het uitstekende gedeelte naar voren.
Laminaat rond leidingen leggen
Wanneer er buizen uit de vloer komen, meet deze dan op. U zorgt ervoor dat bij het bepalen van de breedte van de eerste plank, u zeker weet dat u in het midden van deze buisjes uitkomt met een naad. Zo kunt u uit beide planken een halve cirkel zagen waar de buis in valt. De planken van het laminaat passen zo goed in elkaar en gaan niet wijken. Ook rondom de buis houdt u ongeveer een centimeter aan voor krimp of uitzetting van de plank. Wanneer u bij de muur een klein stukje overhoudt, kunt u deze eventueel vast lijmen om de voorkomen dat deze los komt.
Laminaat leggen waar beginnen?
Laminaat leggen; waar moet u beginnen? U legt de eerste plank in de hoek die het verste van de deur af is. U legt nu alle planken in de lengte in die rij aan elkaar. Deze eerste rij is het meeste werk. Daarna hoeft u de andere planken alleen aan de voor- en achterkant van de rij in te korten om de rij op maat te maken. Houdt altijd rekening ermee dat u niet met een klein stukje eindigt, maar altijd met een redelijk grote plank. Kleine stukken kunnen makkelijker loskomen en bovendien oogt dit niet mooi.
Legpatroon bepalen en moet laminaat verspringen?
Laminaat laat u altijd verspringen. Dit doet u door het afgezaagde deel van de rij waar u aan bezig bent, te gebruiken als basis voor de volgende baan. De lengte van dit stuk is afhankelijk van uw laminaat. Echter, doorgaans is dit tussen de 25 en 40 cm. Op deze manier heeft u ook het minst mogelijke snijverlies. Bovendien geeft dit het mooiste en stevigste resultaat. Wanneer uw laminaat een legpatroon heeft, volg dan de aanwijzingen die op de verpakking staan. Voor al het laminaat geldt dat u de planken uit verschillende pakken het beste door elkaar kunt leggen. Mocht er een klein kleurverschil zijn tussen de pakken, dan valt dit zo het minste op. Houdt tijdens het leggen altijd een oog op de print van de plank. Er zijn vaak een aantal verschillende designs, u wilt voorkomen dat u twee dezelfde prints vlakbij elkaar legt.
Legsystemen van laminaat
In het verleden was er alleen laminaat met een kliksysteem. Tegenwoordig is er ook het snelkliksysteem. Zoals de naam doet vermoeden, is het plaatsen hiervan een stuk sneller. Het kliksysteem werkt in de regel als volgt: u zet de nieuwe plank onder een hoek van 45 graden tegen de lange zijde van de vorige plank aan en duwt deze naar beneden. Vervolgens tikt u deze tegen de vorige plank aan. Bij het snelkliksysteem legt u de kopse kant van de nieuwe plank tegen die van de vorige plank aan en drukt u met uw handen de plank voorzichtig in de rij. U gebruikt hier geen hamer of harde druk bij. Ieder merk heeft vaak zijn eigen methode van dit kliksysteem ontwikkeld. De precieze methode leest u in de instructies van het laminaat. Wanneer u weinig ervaring heeft en het gemakkelijkst te leggen laminaat wilt, neemt u dan voor u laminaat koopt contact met ons op. Wij kunnen u dan adviseren. Ook als u tijdens het leggen er niet uitkomt, staan onze specialisten van Tegels en Laminaat u graag te woord.
Meer informatie