Laminaat bestellen: tips and tricks

Laminaat bestellen

Laminaat bestellen is nog steeds enorm populair. Ondanks modernere alternatieven zoals PVC vloeren en keramische tegels, biedt laminaat toch voordelen. Het moderne laminaat van tegenwoordig is niet meer te vergelijken met het laminaat van vroeger. U moet echter wel weten waar u op moet letten. Hoog tijd voor een blog over laminaat bestellen: tips and tricks! Want waar moet u op letten wat betreft kwaliteit, de eisen die u eraan moet stellen en de mogelijkheden die modern laminaat te bieden heeft? Middels deze blog slaagt u zeker!

Laminaat bestellen

Het moderne laminaat

Wanneer u voor het eerst laminaat gaat bestellen, of wanneer het al lange tijd geleden is dat u voor het laatst laminaat gekocht heeft; laat u dan verrassen in de mogelijkheden. Er zijn tegenwoordig zoveel mooie designs en mogelijkheden. Tegellaminaat is, als voorbeeld, erbij gekomen. Dit laminaat lijkt zeer realistisch op tegels van bijvoorbeeld natuursteen. Laminaat is er in designs met andere legvormen dan die van een plankenvloer, zo is de legvorm van visgraat laminaat is populair. Kom in onze showroom laminaat bekijken, u kunt dan direct de structuren voelen. Ook deze zijn bijzonder realistisch.

Laminaat met verschillende groef soorten

Tegenwoordig is er laminaat met een groef, deze wordt aangegeven met een 2V of 4V groef. Deze groef is een schuine zijde aan de plank waardoor u, net als bij hout of tegels, een groef tussen de planken ziet. Bij een 2V hebben alleen de lange zijdes een groef, dit oogt wanneer het gelegd is als lange planken. Bij 4V hebben alle 4 de zijden een groef, dit oogt mooi bij tegels of wanneer een effect van kortere planken gewenst is.

De juiste kwaliteit laminaat bestellen voor de ruimte

Wanneer u laminaat gaat bestellen, kijk dan naar de ruimte waar het laminaat komt en de benodigde kwaliteit. U kijkt om de kwaliteit te bepalen naar de kwaliteitsklasse, de slijtvastheid en de dikte. De klasse wordt aangegeven met een nummer en de slijtvastheid met AC gevolgd door een nummer. Laminaat met kwaliteit 32 en slijtvastheid AC 4 is beter geschikt voor een groot gezin dan 31/AC3. De dikte van het laminaat is voor het gebruik ook van belang. In de regel heeft dikker laminaat een hogere kwaliteit en kan het intensiever worden gebruikt. Voor de woonkamer neemt u liever 8 of 10 mm en voor een slaapkamer is 7 mm al voldoende.

Onze laminaat-collectie
Laminaat leggen

Laminaat in vochtige ruimtes

Waarbij dit vroeger ondenkbaar was, bestaat er tegenwoordig hydroseal laminaat. Dit waterbestendige laminaat is uitermate geschikt voor de badkamer, het toilet, de keuken en de hal. Dit laminaat kan niet doorgelegd worden in de natte ruimtes zoals de douchecabine. Het is waterafstotend, maar lange tijd water op het laminaat geeft wel schade. Echter voor plekken waar u met natte voeten loopt of makkelijk de vloer wilt kunnen schoonmaken, is hydroseal laminaat de ideale keuze. Een merk als Quick Step laminaat maakt innovatieve oplossingen die de moeite waard zijn om online of in onze showroom te bekijken.

Kies voor een goede ondervloer

De ondervloer willen mensen nog wel eens vergeten, of weinig geld aan uitgeven. Echter deze is bepalend voor uw woongenot. Een goede ondervloer, ook al ziet u hem niet, kan verschil maken. De isolatie van warmte, demping van geluid en wegwerken van oneffenheden in de vloer zijn allemaal taken van de ondervloer. De hogere prijs van een kwalitatieve ondervloer met hoge isolatiewaarde verdient zich door de lagere stookkosten terug. Heeft u vloerverwarming? Kies dan een ondervloer die hiervoor geschikt is. U wilt dan juist wél dat de ondervloer de warmte door kan laten.

Bekijk volledige collectie

Koop voldoende laminaat

Gaat u laminaat bestellen? Zorg er dan voor dat u voldoende inkoopt. U meet het aantal vierkante meters door met een rolmaat de lengte en breedte van de ruimte te meten. Vervolgens vermenigvuldigt u de lengte en de breedte om het oppervlakte te berekenen. Vervolgens rekent u dit om naar het aantal dozen dat u nodig heeft. Hoeveel vierkante meter uit een doos komt, staat bij elk product vermeld. Houdt rekening met ongeveer 15% snijverlies. Wanneer u op een halve doos uitkomt, kunt u beter een doos teveel dan te weinig kopen.

Bijpassende plinten aanschaffen

U kunt bij laminaat platte plinten kopen. Deze plakplinten bevestigt u op de vloer. U heeft ook de traditionele muur plinten. Voor laminaat zijn deze iets dikker om de centimeter ruimte rondom het laminaat te bedekken. Verder zijn er ook plinten met ruimte aan de achterzijde voor het wegwerken van uw kabels. Zo heeft u ook dit direct mooi oplost.

laminaat vochtige ruimtes

Tips voor het leggen van laminaat

U heeft de basis van onze blog “laminaat bestellen: tips and tricks” gelezen. Nu is het tijd voor een aantal tips over het onderwerp van laminaat leggen. Allereerst is het belangrijk de instructies op de verpakking aandachtig te lezen en te volgen. Zo moet u laminaat vrijwel altijd 48 uur in de ruimte leggen waar de vloer komt. Zo kan het materiaal acclimatiseren en eventueel krimpen of uitzetten. Wanneer u laminaat legt, houdt dan rondom één centimeter ruimte aan zodat, ook wanneer de vloer ligt, deze nog kan krimpen of uitzetten. Lijm of spijker laminaat niet vast. De vloer legt u “zwevend” neer.

Laminaat leggen benodigdheden

Om het laminaat makkelijk en snel te leggen, heeft u een aantal zaken nodig. Voor het leggen van laminaat heeft u namelijk de volgende zaken nodig:

  • Een laminaatsnijder om laminaat snel en vakkundig af te korten. Een afkortzaag is hierbij een goed alternatief.. Voor het zagen van lange zijdes is een invalzaag ook ideaal;
  • Een decoupeerzaag. Deze heeft u met name nodig als u leidingen heeft of hoeken waar u omheen moet werken. Gebruik een speciale laminaatzaag om splinters te voorkomen;
  • Een laminaat legset. Dit maakt planken strak leggen en de ruimte bij de muur vrijhouden een stuk makkelijker;
  • Een duimstok om de maten te meten. Dit is handiger dan een rolmaat omdat het meer exact werkt;
  • Zwaaihaak voor het meten van hoeken;
  • Een potlood voor het aftekenen.
Laminaat ondervloer

Kom uw nieuwe vloer bekijken in onze showroom

Wanneer u laminaat gaat kopen, kom dan langs in onze showroom om een goede keuze te maken. De hoge kwaliteit van ons laminaat maakt dat uw vloer er jarenlang prachtig bij ligt. Dit is zeker de moeite waard om een goede keuze te maken. Neem gerust contact op met onze specialisten om uw wensen te bespreken of uw vragen te stellen.

Meer informatie
Laminaat showroom
Laminaat showroom
Showroom pvc