Keramische tegels schoonmaken: bekijk onze handige tips

Keramische tegels schoonmaken

Tegels staan erom bekend een onderhoudsvriendelijke optie voor wand- en vloerbekleding te zijn. Dit is zeker niet gelogen. Hoewel tegelvloeren en wanden een mooie en onderhoudsarme afwerking zijn voor uw kamer, hebben ze wel verzorging nodig om uw kamer er fris uit te laten zien. Indien goed onderhouden zal u langer kunnen genieten van tegels dan een andere optie als hout, laminaat, PVC, tapijt en zelfs steen.

Badkamer vloertegels zorgen voor opvallende en slijtvaste eigenschappen, daarom is onderhoud essentieel om uw huis fris en levendig te houden. In deze blog behandelen wij tips zodat uzelf uw eigen tegels kunt onderhouden. Zo bent u verzekerd het maximale uit uw tegelvloer of tegelwand te halen. Laten we snel beginnen.

Keramische tegels schoonmaken

Wat heeft u nodig voor het schoonmaken van tegels?

De grootste zorg bij het schoonmaken van keramische tegels zijn krassen en verkleuringen. Daarom is het enorm van belang geen gebruik te maken van schurende schoonmaakmiddelen of agressieve chemicaliën. Ook is het belangrijk om regelmatig uw tegelvloer te vegen of stofzuigen, om zo vuil en zand te verwijderen die kunnen leiden tot krassen. Voor een grondige reiniging is het belangrijk even uw vloer te borstelen, om zo kleine, scherpe deeltjes te verwijderen.

Afwasmiddel
Afwasmiddel is perfect geschikt voor het periodieke onderhoud van tegels. Afwasmiddel staat bekend om vetten en oliën af te breken. Afwasmiddel is een veilige keuze tegels schoon te maken, omdat het niet krachtig genoeg is uw tegelvloer te beschadigen. Dit kan wel het geval zijn bij industriële en/of agressieve reinigingsmiddelen. Hoewel het lijkt de klus snel te klaren, kan het meer wegvreten dan alleen het vuil. Vermijd altijd reinigingsmiddelen die bleek of ammoniak bevatten.

Geformuleerde tegelreinigers
Wilt u net een stapje verdergaan? Bekijk dan verschillende tegelreinigingsmiddelen. Deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar en toegankelijk. Ze komen in verschillende vormen en maten. Van gebruiksklaar mengel tot concentraten. Lees wel goed de labels alvorens u gebruik gaat maken van deze middelen. Kies zo de beste optie voor uw tegelwand of -vloer. Wij zijn zelf sterk overtuigd van de schoonmaakproducten van Moeller Stone Care, met middelen voor verschillende doeleinden.

Zachte borstels
We hebben al uitleg gegeven waarom het belangrijk is geen gebruik te maken van schurende middelen. U wilt niet dat er krassen komen in uw tegelvloer. Ga daarom voor zachte borstels en neem deze steeds af met een schone doek. Ook raden we aan een oude tandenborstel te gebruiken om de voegranden grondig te reinigen.

Optioneel: stoomdweilen
Een stoomdweil zijn tegenwoordig erg betaalbaar. De hitte van stoom zorgt ervoor dat hardnekkig vuil en vlekken worden losgeweekt en schoongemaakt. Ook reinigt het ook de tegelvoegen. Dit zonder de tegels te beschadigen. Ze zijn veelzijdig en kunnen u op langer termijn geld besparen.

Onze tegelcollectie

Hoe maakt u keramische wand- en vloertegels schoon?

Wanneer u uw tegelvloer grondig wilt reinigen, is de eerste stap altijd ervoor te zorgen dat de vloer vrij is van grove vervuilingen. Daarna dient u uw tegelreiniger gereed te maken voor gebruik. Wij adviseren de Moeller HMK R159 tegel- en sanitairreiniger. Deze dient verdunt te worden met water, waarna de vloer nat gedweild kan worden. Het product heeft een inwerktijd van ca. 10 minuten, waarna u de vloer dient te schrobben. Waarna u het vuile water heeft afgenomen, dient u de vloer na te spoelen met schoon water. Wanneer u dit heeft afgenomen moet de vloer goed afdrogen. Het resultaat is een prachtig schone vloer, waar u een lange tijd plezier van zult hebben. Het is wel belangrijk de vloer periodiek te blijven onderhouden. Hiervoor kunt u gebruik maken van de Moeller HMK P315 onderhoudsreiniger, waarmee u de vloer schoon kunt dweilen.

Voor het dagelijks gebruik adviseren wij om vuil altijd onmiddellijk te verwijderen omdat het anders indroogt. Hoe ouder de vlek, hoe moeilijker het is om deze te verwijderen. Afhankelijk van de waterhardheid kan zich bovendien snel kalkaanslag vormen, daarom is het belangrijk dat waterresten (bijv. bij het gieten, koken, etc.) altijd worden verwijderd. Badkamertegels schoonmaken is gelukkig niet zo moeilijk.

Bekijk volledige collectie

Hoe maakt u keramische tegels in de douche schoon?

Keramische tegels in de douche hebben wat meer te voortduren dan andere ruimtes. De douche komt dagelijks in contact met water, shampoo en zeep. Daarom is het belangrijk deze resten snel en vaak te verwijderen met een wisser. Periodiek kunt u gebruik maken van een reinigingsoplossing. Een makkelijke oplossing is dit te doen met een spuitfles. Zo kunt u bij elke hoek van elke tegel. Hierna kunt u de douchekop gebruiken deze restanten af te spoelen, waarna het automatisch in uw afvoer terecht komt. Bent u opzoek naar een makkelijke en snelle tegelreiniger? Maak dan een mix van 50% water en 50% witte azijn. Met een spuitfles en schone doeken resulteert dit al in een fantastisch schone badkamer.  

Hoe keramische tegels schoonmaken na het voegen?

Na het plaatsen van keramische tegels, worden de tegelranden altijd gedicht met tegelvoeg. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht en vuil kan trekken achter de tegels. Ook zorgt tegelvoegsel ervoor dat de tegelwand en -vloer een massieve eenheid vormt. Hierdoor zal de kans op breuk sterk verminderen.

Het voegen van tegels gaat over de bestaande tegels. Dit betekent dat er voegmiddel komt op de tegels. Na het voegen van de tegels en nadat het tegelvoegsel is uitgehard, dient u de ‘tegelwaas’ te verwijderen. Wacht hier niet te lang mee, want dit zal het verwijderen van tegelvoeg op de tegels steeds moeilijker maken. Wanneer u dit op tijd doet, is een zachte spons en water genoeg de tegelwaas schoon te krijgen. Heeft u de tegelvoegrestanten te veel laten uitharden? Vind dan een reinigingsmiddel wat geschikt is om deze resten te verwijderen. De al besproken de Moeller HMK R159 tegel- en sanitairreiniger is hiervoor geschikt.

Reinigen tegels

Heeft u nog vragen over het schoonmaken van keramische tegels?

Als u niet zeker weet welke oplossing het beste geschikt is voor uw situatie, kunt u altijd contact opnemen met Tegels en Laminaat. Onze specialisten staan klaar om u te ondersteunen in uw specifieke situatie. Bezoek onze tegelshowroom in Hoofddorp voor advies op maat en de mooiste producten. Van prachtig industriële betonlook tegels, tot keramisch parket vol klasse. Wij hebben waar u naar opzoek bent.

Meer informatie
Betonlook tegels showroom
Tegels showroom corona