Plak PVC: hoe werkt dat?

Plak PVC Leggen

Zoekt u naar het antwoord op plak PVC: hoe werkt dat? Misschien overweegt u een vloer van plak PVC of wilt u weten of uw vloer geschikt is voor het aanbrengen van plak PVC. Om antwoord te geven op deze vragen, leest u in deze blog alles over het aanbrengen van plak PVC, inclusief handige tips die ervoor zorgen dat u uiteindelijk een prachtig, natuurlijk ogende vloer krijgt. Zeker bij houtlook PVC of parket PVC is dit erg belangrijk. Lees verder voor informatie over voorbereiding en PVC leggen. Of, voor antwoord op specifieke vragen, neemt u contact met onze specialisten.

Plak PVC Leggen

Plak PVC zelf leggen of laten leggen

Wanneer u plak PVC zelf leggen wilt, dan dient u uw werkruimte goed voor te bereiden. Volg altijd de handleiding van uw specifieke PVC vloer om deze onder de juiste omstandigheden en volgens de door de fabrikant aanbevolen methode te verwerken. Onderstaand advies kunt u aanhouden als leidraad, maar fabrikanten kunnen hiervan afwijken. Neem bij vragen altijd contact met ons op. Beter een vraag vooraf gesteld, dan plak PVC dat na verloop van tijd loskomt. Onze medewerkers helpen u graag verder. Plak PVC aanleggen is een stuk moeilijker dan laminaat en vergt een goede voorbereiding van de ondervloer. Wanneer u twijfelt of een PVC vloer zelf leggen iets voor u is, vraag dan hulp of schakel een professional in. Een PVC vloer kan tientallen jaren meegaan, de investering van een PVC vloer laten leggen, is dus relatief laag.

Werkruimte voorbereiden

Wanneer u vloerverwarming heeft, zet deze dan minimaal 48 uur van tevoren uit. De vloerverwarming dient wel minimaal 4 weken van tevoren ingeschakeld te zijn geweest. Zeker bij nieuwbouw of nieuwe vloeren is dit belangrijk. Meet met name dan ook het vochtpercentage in de vloer en in de ruimte. Het vochtpercentage in de ruimte moet lager dan 75% zijn, vochtpercentage in de vloer lager dan 2,5% in cement en 0,3% in een Anhydriet vloer (gemeten met CM-vochtmeter). De werkruimte dient echter rond de 18 graden Celsius te zijn, verwarm deze dus eventueel op een andere manier of plaats de PVC vloer wanneer het buiten warmer is. De PVC stroken dient u, net als bij laminaat, uit de verpakking te halen en in de ruimte te leggen waar u deze gaat plaatsen. Doe dit 48 uur van tevoren. Zorg ervoor dat u de benodigdheden voor PVC leggen bij de hand heeft: stanleymes, meetlat/duimstok, rolmaat, winkelhaak, gradenmeter, hoekmeter of zwaaihaak en een potlood.

Onze PVC-collectie
Plak PVC kopen

Plak PVC kopen

U weet nu hoe u uw werkruimte goed kunt voorbereiden, maar voor we doorgaan naar de ondervloer, is het nog belangrijk om zeker te zijn dat u voldoende plak PVC koopt. Net als voor tegels kopen, houdt u ongeveer 10% extra vierkante meters aan. Wanneer u op een gedeelte van een doos uitkomt, rond u altijd af naar boven. Bij een ruimte met niet evenwijdige muren of veel hoeken, kan dit zeker van pas komen. Bij het meten van de ruimte, meet u ook of muren haaks staan en welke snijmarge u nodig heeft. U begint vrijwel altijd met een gesneden strook PVC tegen de muur, zo kunt u eventuele weglopende muren opvangen door minder van de strook af te snijden. Meet het geheel uit om zeker te zijn dat u niet met dunne strookjes of kieren aan de randen uitkomt.

Ondervloer voor plak PVC leggen

De voorbereiding voor plak PVC leggen is de allerbelangrijkste stap. Besteed hier dus veel aandacht aan. De ondervloer voor plak PVC dient vormvast en egaal te zijn en dient een goede hechting te bieden. Stofzuig en dweil de ondervloer zodat er absoluut geen vuil achtergebleven is of losse delen zijn. Breng een primer aan voor een goede hechting.

Bekijk volledige collectie
Plak PVC onderhoud

Plak PVC leggen: dit moet u weten

Het leggen van plak PVC heeft overeenkomsten met het leggen van tegels. U gebruikt namelijk ook lijm en, u heeft geen verbindingsdelen zoals bij laminaat het geval is. Het voordeel hiervan is dat u zelf kunt bepalen hoe u het plak PVC leggen wilt. Bij plak PVC leggen is het erg belangrijk om het patroon goed te bepalen. Een print, zoals bij houtlook of marmerlook PVC, is altijd verdeeld over meerdere stroken. Om het design van de PVC vloer zo mooi mogelijk tot zijn recht te laten komen, legt u niet dezelfde prints tegen elkaar aan. Daarnaast werkt u vanuit meerdere dozen, om te voorkomen dat, mocht er een minimaal kleurverschil in PVC stroken zitten, u deze bij elkaar hebt liggen. Legt u ze door elkaar dan valt dit kleurverschil niet of nauwelijks op. Als de fabrikant een legrichting aangeeft, volg deze dan.

Plak PVC leggen: zo gaat u te werk

Tijd om te gaan leggen. Plak PVC: hoe werkt dat? Begin vanuit het midden te leggen en volg het patroon dat u bepaald heeft. Om te zorgen dat u weinig na hoeft te meten, kunt u met krijt markeringen op de ondervloer aanbrengen. U haalt het papier van de achterzijde en legt de strook PVC op de ondervloer. Breng met druk vanuit het midden naar de zijkanten de strook aan. Leg in een rij en, wanneer u bij de muur komt, maakt u de laatste delen op maat. Snijdt deze met het stanleymes bij. U buigt vervolgens het PVC op de insnijdingen om het los te maken. Bij verwarmingsbuizen gebruikt u ook het uitgesneden deel om deze achter de buis aan te brengen, maak deze delen dus voorzichtig los van elkaar zodat ze niet beschadigd raken. Bij kozijnen of andere ingewikkelde vormen, kunt u een contourmal maken. Houd rondom de vloer ongeveer 5 mm tussen vloer en muur aan, deze werkt u later weg met een plint.

Wat is Plak PVC

Tips voor onderhoud van de PVC vloer

Nadat u de PVC vloer gelegd heeft, wacht u ongeveer 48 uur met deze te belasten. Voorkom vocht of zware druk op de vloer. Zet de vloerverwarming niet direct aan, wacht hier een tijdje mee en zet deze langzaam hoger. Zet de vloerverwarming nooit hoger dan 27 graden Celsius. Wanneer de vloer eenmaal in gebruik is, is onderhoud belangrijk. Hoewel PVC vloeren zeer duurzaam en onderhoudsarm zijn, houdt u de vloer met deze tips mooier.

  • Gebruik een deurmat om vocht en vuil buiten te houden.
  • Onder poten van meubels brengt u viltjes aan.
  • Pas altijd op met zware meubels verschuiven.
  • Voorkom grote temperatuurverschillen of langdurige blootstelling aan fel zonlicht.
  • Maak de vloer schoon met voor PVC geschikte reinigingsmiddelen.
  • Bewaar wat overgebleven stroken om, indien er schade is, deze te kunnen vervangen.

Tot slot

Een PVC vloer ligt er jaren mooi in en gaat langer mee dan laminaat. Hierdoor kan het de overweging waard zijn om de PVC vloer door een professional te laten leggen. Neemt u gerust contact op met een van onze productspecialisten om samen uw project goed voor te bereiden. Tegels & Laminaat levert de mooiste PVC vloeren, maar het uiteindelijke resultaat is van directe invloed op hoe deze gelegd wordt. Ook hier assisteren wij u graag bij om er zeker van te zijn dat u jarenlang tevreden bent met uw nieuwe vloer.

Meer informatie
PVC Vloer Showroom
Laminaat showroom
Showroom pvc