Hoe worden keramische houten tegels gemaakt?

Hoe worden houtlook tegels gemaakt

Als u houtlook tegels bekijkt dan ziet u vaak het verschil met echt hout niet. Inmiddels ogen deze keramische tegels zo echt, dat het goed kan zijn dat u ze al vaker gezien heeft zonder dat u wist dat het niet echt hout was. Maar hoe worden houtlook tegels gemaakt? En waarom zou u kiezen voor keramische houtlook tegels als u ook gewoon een echte houten vloer kunt nemen? Aan keramische tegels zitten ten opzichte van hout voordelen verbonden. In deze blog delen we graag onze kennis met u.

Hoe worden houtlook tegels gemaakt

Hoe worden keramische tegels met houtlook gemaakt?

Voordat antwoord gegeven kan worden op de vraag “hoe worden houtlook tegels gemaakt?”, moet u weten hoe keramische tegels gemaakt worden. Houtlook tegels zijn namelijk in de basis hetzelfde als andere keramische tegels. Ze bestaan uit zand, klei, mineralen en andere additieven die de tegel sterker maken of een andere gewenste eigenschap geven. De tegel wordt onder 1000+ graden Celsius afgebakken. De toplaag op de tegel bepaalt uiteindelijk het design. Dit kan een kleur zijn, maar ook een motief, hout of marmer print. Het verschil met één kleur is dat van de houtlook of natuursteen print meerdere varianten gemaakt moeten worden. Dit maakt deze tegels ook duurder, aangezien er meerdere varianten nodig zijn en ieder pak dus uit meerdere verschillende tegels moet bestaan.

Het design van een houtlook tegel

Designers bepalen hoe de houtlook tegels die worden gemaakt eruit komen te zien. Zij maken op de computer een prachtig design voor tegels met marmerlook, houtlook of een mozaïektegel in bijvoorbeeld Spaanse, Marokkaanse of Portugese stijl. Alle prints die u ziet, zijn door een designer met een scherp oog voor detail gemaakt. Het design wordt verdeeld over verschillende prints zodat, wanneer de houtlook tegels op uw vloer of wand zitten, er een mooi ontwerp is waarbij het niet opvalt dat het geheel bestaat uit slechts een aantal van elkaar verschillende prints. Hoe meer verschillende prints, hoe beter het resultaat oogt, maar ook hoe hoger de houtlook tegels prijs per m² zal zijn.

Onze houtlook tegels collectie
Houtlook tegel design

Reliëf, de voelbare nerven van hout of steen

Het design dat de designer gemaakt heeft, wordt vertaald naar een metalen plaat waar de structuur op te voelen is. Hiermee kan een structuur op de tegel gemaakt worden. Deze geeft de uiteindelijk gemaakte houtlook tegel een nog natuurlijkere look én een natuurlijk gevoel. In deze stap wordt ook het glazuur ontworpen. Dit is de toplaag van de tegel die allerlei eigenschappen moet hebben. Denk aan mat of glans, maar ook aan stroef of glad. Ook het glazuur van de houtlook tegel bepaalt hoe realistisch de tegel oogt.

Hoe wordt de print op de keramische tegel aangebracht?

Beton- en tegelfabrieken hebben in de afgelopen jaren ontdekt dat ze een print op een tegel kunnen maken. De houtlook die u op de keramische tegel ziet, is dus een print. U kunt zich voorstellen dat de kwaliteit van de printer bepaalt hoe realistisch de print op de tegel eruit ziet. Er zijn meerdere productieprocessen beschikbaar waaronder printen op een analoge manier en digitaal printen. Om een aantal hiervan te noemen, volgen een paar voorbeelden.

Voordelen keramisch parket

Printen op een tegel

Per fabrikant en per type tegel kan de gekozen methode verschillen. Een techniek die u met het bij veel mensen bekende zeefdrukken kunt vergelijken, is een machine die de inkt door middel van een zeef op de tegel print. Een andere methode is de ‘rotary press’, een soort rol die over de tegel rolt en hierdoor de afbeelding overbrengt. Daarnaast is er de ‘vertical silicon printer’ welke met een soort verticale banden de print in meerdere stappen maakt. Uiteraard beweegt ook deze branche steeds vaker naar digitaal printen toe, de verwachting is dat dit in de toekomst meer zal worden. Moderne technieken zoals 3D-printen behoren ook tot de mogelijkheden die fabrikanten hebben.

De tegelzetter bepaalt het uiteindelijke resultaat

Zoals gezegd, de designers maken een prachtig design en de fabrikant zet deze met geavanceerde productietechnieken om in een mooi product. Nu koopt u houtlook tegels en krijgt u de verschillende dozen thuis. Iedere doos zal een aantal verschillende prints bevatten. Bij het leggen van de tegels moet erop gelet worden dat u, of de door u ingehuurde tegelzetter, niet per doos de tegels verwerkt, maar meerdere dozen door elkaar gebruikt. Doordat de tegels per doos kleine verschillen in kleur en print kunnen hebben, zal dit niet opvallen als ze door elkaar gelegd worden, maar wel als u per doos werkt. Een klein kleurverschil wordt zichtbaar als deze als één vlak verwerkt worden. Let ook op de print zelf, dat u niet dezelfde print naast elkaar gebruikt, ook dan valt het op dat het een print is.

Tegel houtprint

Tips bij keramisch parket leggen

Een andere benaming voor houtlook tegels is keramisch parket. Deze tegels zijn in principe gelijk, maar hebben een vorm die overeenkomt met parket. Dit omdat de tegels zo ook als visgraat houtlook tegels, Hongaarse punt of in een ander parket patroon gelegd kunnen worden. Hou wel rekening met de voeg. Vraag bij uw bestelling na welke kleur voeg bij houtlook tegels met de door u gekozen kleur en patroon past. Wanneer u de verkeerde kleur voeg kiest, ziet het geheel er alsnog als een tegel uit en niet als een houten vloer. Voor de kleur en voeg heeft u met keramisch parket keuze uit tientallen kleuren. Fabrikanten maken inmiddels ook speciale voegen voor houtlook tegels.

Waarom houtlook tegels kopen in plaats van een echte houten vloer?

U weet nu het antwoord op “hoe worden houtlook tegels gemaakt?” Maar misschien vraagt u zichzelf af, waarom al die moeite als u ook voor echt hout kunt kiezen? Keramische tegels hebben echter veel voordelen. Zo zijn ze zeer slijtvast en duurzaam. Een keramische tegel kan een leven lang mee gaan. Daarnaast is er vrijwel geen onderhoud nodig en is schoonmaken makkelijker. De harde toplaag van een keramische tegel kan met water schoongemaakt worden. Dit kan met een houten vloer niet. U hoeft de tegels niet eens in de zoveel jaar in de was te zetten, zoals met een houten vloer wel moet. Ook heeft u met een houten vloer een probleem als er een keer water morst, terwijl bij een houtlook keramische vloer dit met een doekje zo schoongemaakt kan worden.

Houtlook tegels bestellen
Showroom Tegels en Laminaat