De voor- en nadelen van marmerlook tegels

Voordelen marmerlook tegels

Er is de afgelopen jaren veel innovatie geweest in keramische tegels. Marmerlook tegels laten bij uitstek deze innovaties zien. Met marmerlook tegels kiest u om een gevoel van luxe, stijl en historie te geven aan uw pand. Marmerlook tegels zijn ten opzichte van marmer niet van echt te onderscheiden. In deze blog behandelen we de voor- en nadelen van marmerlook tegels ten opzichte van de andere keuzes die u heeft. Denk aan echte marmeren tegels, marmerlook PVC, marmerlook laminaat en marmerlook behang.

Voordelen marmerlook tegels

Marmerlook tegels op de vloer

Wanneer u in uw nieuwe badkamer, keuken of hal een vleugje luxe wilt toevoegen, dan zal marmer dit zeker bieden. Afhankelijk van de ruimte waarvoor u tegels zoekt, heeft u meerdere keuzes. We lopen de verschillende opties bij langs en geven u de voor- en nadelen ten opzichte van keramische marmerlook tegels.

 

Echte marmeren tegels op de vloer

Wanneer u kiest voor echte marmeren tegels op de vloer heeft dit voor- en nadelen ten opzichte van keramische marmerlook tegels:

 • Voordeel: sommige types marmer hebben een licht reliëf of oneffenheden die de tegel een natuurlijk effect geven.
 • Nadeel: echt marmer is een poreuze steensoort, hierdoor kan bij wisseling in grondwater of bij gebruik in natte ruimtes verkleuring van de vloer optreden. Met name bij ijzerhoudend grondwater kan marmer bruine vlekken krijgen. Marmerlook tegels hebben een zeer harde toplaag en laten geen water door. Ze zijn kleurecht en kunnen zelfs buiten gebruikt worden.
 • Nadeel: marmer heeft prachtige aders door het gesteente lopen, echter deze zijn zeer breukgevoelig. Zowel met verwerken kan de tegel hier makkelijk breken en wanneer de tegel niet 100% goed gelegd is. Hierdoor kan later een breuk ontstaan. Marmerlook tegels van keramiek zijn keihard en zullen nauwelijks breken.
 • Onderhoud: echt marmer heeft veel onderhoud nodig. Periodiek dient u marmer impregneren om vlekken te voorkomen en u kunt marmer niet met alle reinigingsmiddelen schoonmaken.

 

PVC vloer met marmerlook

Naast echt marmer en marmerlook keramiek, kunt u kiezen voor een PVC vloer met marmerlook. Ook PVC heeft de afgelopen jaren een snelle innovatieslag gemaakt, maar is het zo goed als een keramische marmerlook vloer? Onderstaand de voor en nadelen:

 • Voordeel: PVC is makkelijk te leggen voor zowel professional als doe-het-zelver.
 • Voordeel: PVC hoeft niet altijd gelijmd te worden, er bestaan ook zwevende PVC vloeren. Een keramische tegel dient altijd gelijmd te worden.
 • Gelijkspel: Zowel PVC als keramische marmerlook tegels dienen bij voorkeur op een betonvloer of cement vloer gelegd te worden.
 • Nadeel: Een PVC vloer bestaat vrijwel altijd uit banen of kleinere “tegels” dan keramiek. Een keramische tegel kan afmetingen hebben van zelfs meer dan 5m² per tegel!
 • Nadeel: hoewel een PVC vloer in keuken en badkamer gelegd kan worden, zijn de meeste PVC vloeren niet geschikt voor gebruik in douchecabine of ruimtes die, zoals een douche, langdurig nat zijn. Een keramische marmerlook tegel is hier uitermate geschikt voor.
Voordelen nadelen marmerlook pvc

Marmerlook laminaat in vergelijking met keramische tegels

PVC vloeren hebben eigenlijk de rol van laminaat overgenomen. Vandaar dat we niet te diep ingaan op laminaat.

 • Voordeel: laminaat is goedkoper dan echt marmer, PVC of keramische tegels.
 • Voordeel: laminaat is makkelijker te leggen dan alle bovenstaande opties.
 • Nadeel: laminaat met marmerlook oogt altijd minder natuurlijk dan de andere opties.
 • Nadeel: de duurzaamheid van laminaat is vele malen slechter dan die van keramische tegels. Hoewel de prijs dus laag is, zult u een laminaat vloer vaak na een zes àtien jaar zeker willen vervangen doordat deze versleten gaat ogen. Keramische tegels kunnen bij goed gebruik levenslang meegaan.

 

Marmerlook tegels kopen voor wand en meubels

Keramische marmerlook tegels bieden een veel breder gebruik dan enkel op de vloer. Ook op de wand en op meubels komen ze prachtig tot hun recht. Uiteraard kunnen keramische tegels op badkamer en keuken wand gebruikt worden. Maar ook in de hal kan een marmerlook wandtegel veel stijl en luxe bieden. Door het grote formaat waarin keramische tegels beschikbaar zijn, kan een marmerlook tegel ook perfect gebruikt worden in de keuken. Denk aan een keukeneiland, keukenblok of keukenblad van marmer. Maar waarom zou u ook hier beter kiezen voor marmerlook keramische tegels dan voor echte marmeren tegels. We lopen de opties specifiek voor dit doel bij langs.

Nadelen marmerlook tegels

Echte marmeren tegels of keramische marmerlook tegels?

Wanneer u marmeren tegels op de wand of op meubels, zoals in de keuken, wilt gebruiken, dan zijn er een aantal bijkomende voor- en nadelen. Zoals voor de vloer reeds besproken, is de natuurlijke look van echt marmer nog steeds een voordeel, maar gelden ook de nadelen van vlekgevoeligheid en onderhoud. Zeker als werkblad komen in natuursteen snel vlekken. De vlekken kunnen worden veroorzaakt door citroenzuur maar ook door mildere stoffen. Er zijn voor dit gebruik echter meer voor- en nadelen:

 • Nadeel: natuursteen is door de breukgevoeligheid dikker dan keramiek. Een keramische marmerlook tegel kan bijvoorbeeld slechts een centimeter zijn. Marmer is vaak drie keer zo dik.
 • Nadeel: marmer is vaak duurder dan een keramische marmerlook tegel.

 

Marmerlook PVC tegels als wandtegel

U kunt PVC tegels met een marmerlook als wandtegel gebruiken. Hoewel installatie anders is dan die van een keramische tegel, is het wel te doen. Hierbij de voor- en nadelen:

 • Voordeel: PVC tegels hebben geen voeg nodig zoals een traditionele tegel dit wel heeft.
 • Voordeel: PVC tegels plakt u met montagelijm, dit is makkelijker dan tegels lijmen.
 • Nadeel: Er bestaan versies van PVC waar chemische stoffen inzitten die schadelijk kunnen zijn. Hoewel hier weinig over bekend is, zou dit iets kunnen zijn om rekening mee te houden. Keramiek is in dit geval een veel meer bewezen product van een meer natuurlijke afkomst.
 • Nadeel: PVC is een relatief nieuw product, hierdoor is er nog weinig te zeggen over de duurzaamheid van PVC in 10, 20 of 30 jaar. Een goed onderhouden keramische tegel gaat daarentegen levenslang mee.
Houtlook tegels wildpatroon

Marmerlook behang

Hoewel marmerlook behang en keramische marmerlook tegels een beetje appels met peren vergelijken is, lopen we de belangrijkste voor- en nadelen voor deze optie bij langs.

 • Voordeel: uiteraard de prijs, behang is vele malen goedkoper.
 • Voordeel: behang is makkelijk aan te brengen.
 • Nadeel: behang met een marmerlook oogt minder natuurlijk en mist gewoonweg de eigenschappen van keramiek of echt marmer.
 • Nadeel: de levensduur van marmer-behang is vaak maximaal 10 jaar maar meestal wordt behang eerder al vervangen.
 • Nadeel: de meeste types behang zijn ongeschikt voor natte ruimtes.

 

Marmerlook tegels kopen

In dit artikel heeft u de voor- en nadelen van marmerlook tegels van keramiek kunnen lezen. U weet nu de opties en de vergelijkingen met andere materialen. Bent u echter nog niet bekend met marmerlook keramische tegels? Bekijk dan het assortiment van Tegels en Laminaat en ontdek hoe prachtig en natuurlijk deze tegels ogen. Kom gerust langs in onze showroom om de marmerlook tegels in het echt te bekijken. De kans is groot dat u, net als veel andere mensen, onmiddellijk overtuigt raakt van deze prachtige innovatieve tegels.

Meer informatie
Marmerlook pvc kopen
Marmerlook tegels showroom
Showroom Tegels en Laminaat