10 dingen wat u moet weten over vinylvloeren of PVC-vloeren

10 dingen over PVC vloeren

Wanneer u uw woning wilt renoveren of onlangs eigenaar bent geworden van een nieuwe woning, heeft u een aantal belangrijke stappen te ondergaan. Hoewel u uw interieur met de tijd makkelijk kunt veranderen door te spelen met uw meubels, accessoires of de kleur van uw muren, wilt u het liefst een vloerbedekking wat voor een langere tijd stand gaat houden. Dat maakt het kiezen van en nieuwe vloer een ingewikkelder proces. Naast de vele opties aan vloeren als tegels, laminaat, PVC en hout, zijn er ook verschillende gradaties in deze vloeren. U heeft waarschijnlijk ervoor gekozen om deze blog te lezen omdat een PVC vloer een te overwegen optie is. En gelijk heeft u. PVC vloeren zijn enorm populair vanwege het strakke uiterlijk, de prijs/kwaliteit en de lange levensduur. In deze blog behandelen we 10 dingen die u moet weten voordat u gaat voor een PVC vloer.

10 dingen over PVC vloeren

1. Gebruik en duurzaamheid van PVC

PVC vloeren staan bekend als een duurzame soort vloerbedekking en geschikt voor gebieden met een normale hoeveelheid aan verkeer. Een woning is hier dus ideaal voor. Naast dat PVC bestand is tegen vocht, heeft het ook een toplaag wat vuil en krassen afweert. Dit maakt het een vloer waar u jaren lang van kunt genieten.

2. Welke soorten PVC-vloeren zijn er?

PVC is om te beginnen te onderscheiden in twee afwerkingen: hout(look) planken en tegels. PVC houtlook zijn over het algemeen planken die de uitstaling van echt hardhout geeft. Dit type PVC wordt ook wel PVC laminaat genoemd. Door de technologische ontwikkelingen en de diversiteit in de prints van deze vloeren wordt dit ook echt goed nagebootst. Een PVC vloer tegel daarentegen is meestal in vierkant of rechthoekig en kunnen eruitzien als echte stenen of keramische tegels. Dit spreidt zich verder uit in verschillende afwerkingen als betonlook, marmerlook en terrazzolook PVC.

Onze PVC-collectie
PVC vloer nadelen

3. De installatie van PVC

Om u uitleg te kunnen geven over het installatieproces van PVC, moeten we eerst de installatiesystemen behandelen. Zo is er PVC met een kliksysteem en plaksysteem. Bij een PVC klik vloer wordt een plank in een andere plank gewoven en zo bevestigd aan elkaar. Wanneer dit gedaan wordt over een gehele vloer, zorgt dit voor een massief sterke vloer. Het nadeel van een PVC vloer klik is dat u planken niet makkelijk kunt vervangen.

Een plak PVC vloer daarentegen wordt direct bevestigd op de ondergrond met lijm. Maar een plak PVC vloer leggen kent een aantal extra stappen. Als eerst moet de ondergrond eerst worden geëgaliseerd en kaarsrecht zijn. Omdat de planken flexibel zijn en de vorm aannemen van de vloer, worden oneffenheden ook gelijk zicht- en voelbaar. Als u zelf een PVC vloer plak wilt leggen, adviseren we u eerst goed onderzoek te doen. Het kan namelijk ingewikkeld materiaal zijn voor een doe-het-zelver. Zelf hebben wij professionele PVC-leggers en pakketten voor PVC inclusief leggen. Dat kan zeker een optie zijn om te overwegen.

Bekijk volledige collectie

4. Makkelijk schoon te maken met minimale onderhoud

Een PVC vloer schoonmaken is niet moeilijk. Een PVC-vloer is vlekbestendig en beschikt over een toplaag om het verder te beschermen. Een PVC vloer kan nat gedweild worden en bestand tegen krachtig schrobben met veilige schoonmaakmiddelen. Ook vraagt een vinylvloer niet om speciaal onderhoud als het schuren en invetten van een parketvloer.

5. Lichtgewicht

Het gewicht heeft voornamelijk betrekking op het installatieproces. Doordat de PVC planken licht van gewicht zijn, maakt dit het eenvoudiger te installeren dan bijvoorbeeld keramische tegels.

6. Vervagen van een PVC vloer

Net als elke kleur wat voor een lange tijd wordt blootgesteld aan zonlicht, zal een PVC-vloer op den duur ook vervagen. Dit wil niet zeggen dat een PVC vloer meer gevoelig is voor zonlicht dan andere vloeren. De meeste PVC vloeren hebben niet voor niets een garantie van minimaal 10 jaar, maar net als elke andere vloer heeft ook een PVC vloer nadelen.

PVC visgraat

7. Veiligheid, comfort en gezondheid

Veiligheidsoverwegingen zijn van groot belang bij het kiezen van uw nieuwe vloer. U wilt het liefst een veilige vloer, die zowel helpen voor uw comfort als gezondheid. PVC vloeren zijn vrij van ftalaat en voelen heerlijk aan.

8. Zeer veerkrachtig

Vinylvloeren tonen een hogere veerkrach dan de meeste andere vloersoorten. PVC wordt namelijk gemaakt uit meerdere lagen en coatings wat wordt samengeperst tot een massieve plank. Dit maakt PVC duurzamer, maar ook fijner om over te lopen.

9. Grote hoeveelheid aan opties

Het mooie aan PVC is dat er een grote hoeveelheid aan keuzemogelijkheden zijn. Deze vloeren komen in alle soorten, maten, legrichtingen en afwerkingen. Naast dat u kunt gaan voor traditionele lange planken, wilt u wellicht PVC visgraat gelegd hebben. Of wilt u een industriële uitstraling geven aan uw woning en is een PVC vloer betonlook wat voor u. Dit maakt PVC enorm universeel en veelzijdig.

10. Wel wat duurder

Hoewel PVC komt met een grote hoeveelheid aan voordelen, is het wel wat duurder dan bijvoorbeeld laminaat. Maar dit prijsverschil is te verklaren: een PVC vloer gaat doorgaans veel langer mee, is duurzamer en is vochtbestendig. Ook is het voordeel van een Click PVC vloer dat u losse planken makkelijk kunt vervangen na beschadigingen.

Concluderend kunnen we zeggen dat…

PVC vloeren zijn niet voor niets één van de meest populaire vloerbedekkingen van de afgelopen jaren. PVC is duurzaam, veilig, waterbestendig en vooral heel mooi. Met een PVC visgraat vloer bent u verzekerd van jarenlang plezier met een minimale hoeveelheid aan onderhoud. Bent u overtuigd van de voordelen van PVC? Dan nodigen we u graag uit in onze PVC showroom in Hoofddorp. Onze vakkundige adviseurs ondersteunen u graag bij dit proces en beantwoorden al uw vragen. Wil u graag helemaal ontzorgd worden? Kijk dan onze PVC inclusief leggen-deals, waar u een all-in prijs krijgt voor plak PVC, egaline, lijm, legwerk en levering in huis! Zien we u snel?

Meer informatie
PVC kopen
Laminaat showroom
Showroom pvc